RAT BIJESNI 18. DAN: Rusi raketirali okolicu Lavova – Putin smijenio čak osam generala

Rat je krenuo u 18. dan. Samo jučer iz brojnih ukrajinskih gradova evakuirano je oko 13 tisuća ljudi, kako navodi potpredsjednica ukrajinske Vlade Iryna Vereshchuk.

Kaže i kako nitko nije uspio napustiti opkoljeni gradi Mariupolj. Za to vrijeme američka tvrtka Maxar objavila je satelitske snimke koje navodno pokazuju požare, srušene zgrade i goleme štete nanesene civilnoj infrastrukturi i stambenim objektima u Mariupolju. Osim toga, Rusi su oteli i gradonačelnika Melitopolja. U znak protesta, građani su, unatoč opasnosti, izašli na ulice.

Podršku im je dao i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski. “Zahvalan sam svakom Melitopoljcu na ovom otporu, u ovoj situaciji. Osvajači moraju vidjeti da su stranci u našoj zemlji, u cijeloj našoj zemlji Ukrajini i nikada neće biti prihvaćeni.”

Cilj ruskih zračnih napada rano jutros bio je Međunarodni centar za mir i sigurnost u blizini sjeverozapadnog ukrajinskog grada Lavova.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je zbog vojnih gubitaka u Ukrajini smijenio osam generala, kazao je tajnik ukrajinskog Vijeća nacionalne sigurnosti Oleksij Danilov.

Ministarstvo financija SAD-a sankcioniralo je u petak još pripadnika elite Kremlja i oligarhe te neke članove njihovih obitelji jer su “omogućili Putinov rat protiv Ukrajine”, stoji u priopćenju ministarstva.

Među sankcioniranima su tri člana obitelji glasnogovornika ruskog predsjednika Vladimira Putina, Dmitrija Peskova, ruski tajkun Viktor Vekselberg i 10 članova uprave sankcionirane VTB banke. Sankcionirano je i 12 članova ruske Državne dume, uključujući predsjednika Vjačeslava Volodina i predsjednika ruske Komunističke partije Genadija Zjuganova.

Osobito je sankcioniranje Zjuganova u narednim satima popraćeno u ruskim državnim medijima. Otada je odgovorio, nazivajući to “nagradom” i potvrdom njegovih napora da “stvori mir” i “borbu protiv nacizma”, ponavljajući Putinovu retoriku za njegovo opravdanje invazije na Ukrajinu.

Peskov je 3. ožujka kažnjen kao “glavni propagandist” Ruske Federacije. No, u petak su kažnjene i Peskovova supruga Tatjana Navka i dvoje odrasle Peskovljeve djece – Nikolaj Peskov i Elizaveta Peskova. Tatiana Navka, koja je osvojila zlatnu medalju u plesu na ledu na Olimpijskim igrama 2006., ima “imovinsko carstvo vrijedno više od 10 milijuna dolara”, navodi se u priopćenju Ministarstva financija.

Vekselbergov zrakoplov Airbus A319-115 i jahta po imenu Tango – oboje zasebno procijenjeno na otprilike 90 milijuna dolara. Oboje je identificirano kao blokirana imovina, stoji u priopćenju, javlja CNN.