NAKON BOMBAŠKOG NAPADA: Šok, osude i pozivi na zajedničku borbu protiv terorizma

erdogan

Novi teroristički napad na tlu Europe, u Turskoj, na međunarodnom aerodromu Ataturk u Istanbulu – 41 mrtva osoba i 239 ranjenih.

Među poginulima ima i stranaca, no nitko od hrvatskih državljana, prenosi Media ervis.

Teroristički napad dogodio se kod ulaza na međunarodni terminal. Trojica napadača prvo su zapucala iz vatrenog oružja, a kad je policija uzvratila i jednog onesposobila druga dvojica detonirali su eksploziv. Deveti je to u nizu bombaških napada u Turskoj samo ove godine, ovaj put udareno je na treći po veličini europski aerodrom. Zasad nitko nije preuzeo odgovornost. Vlasti sumnjaju da je i ovo djelo Islamske države.

Turski premijer Binali Yıldırım: “Prema saznanjima sigurnosnih službi sve ukazuje na to da iza ovog terorističkog čina stoji DAEŞ. Napad je još jednom jasno pokazao, da je terorizam globalna prijetnja…Ciljani napad na nevine ljude je vrijedan prezira…. Naša zemlja ostaje predana borbi protiv terorizma”.

Turski predsjednik Erdogan smatra da je napad ciljao potkopavanje Turske ubijanjem nedužnih. Svijet je pozvao na odlučnu i zajedničku borbu protiv terorizma. ‘‘Turska ima snagu, odlučnost i kapacitete da u toj borbi ide do kraja”, poručio je Erdogan.

Iz cijelog svijeta stižu osude napada, izrazi solidarnosti s Turskom od NATO saveznica uz poziv na jačanje globalne borbe protiv svih oblika terorizma. ‘‘Ostajemo čvrsti u našoj potpori Turskoj, našoj saveznici u NATO-u i partneru, zajedno sa svim našim prijateljima i saveznicima diljem svijeta dok se nastavljamo suočavati s prijetnjom terorizma”, poruka je Bijele kuće.

Oglasila se i njemačka kancelarka Angela Merkel:

“Turska je zadnjih mjeseci postala meta terorističkih napada. Ne znamo tko stoji iza ovog strašnog čina i koji je motiv. Ne želim nagađati, ali cijelom stanovništvu Turske želim reći da ćemo se zajedno boriti protiv terorizma i podržati jedni druge.”

Među žrtvama su i jedan ukrajinski i iranski državljanin. Prema zasad dostupnim informacijama, nema hrvatskih državljana ni među ozlijeđenima, izvijestilo je Ministarstvo vanjskih poslova.