KOME VJEROVATI: Aladrović – Uvodimo COVID potvrde za socijalnu skrb, Lauc – one su jako štetne

COVID potvrdu uskoro će morati imati svaki radnik u Italiji. U Francuskoj su one obvezene za zdravstvo, a u Sloveniji se na pojednimin benzinskim crpkama bez te potvrde ne može kupiti gorivo.

Izvor: Media servis

Hrvatska se u usporedbi s ostalim europskim zemljama čini liberalna, no nove najave vladajućih upućuju na to da se onoj polovici stanovništva koja nije cijepljena, ne piše dobro.

​Nakon najave uvođenja obveznih COVID potvrda za zdravstvene djelatnike, ministar rada Josip Aladrović najavio je da se ista sudbina sprema i za socijalne radnike.

​‘‘Plan je uvesti obvezne COVID potvrde od 1. listopada‘‘, poručio je ministar. ‘‘Pokazujemo da smo i u sustavu socijalne skrbi odgovorni i da svi zaposlenici, kao i većina korisničkih skupina koje su u mogućnosti, moraju imati COVID potvrde kako bismo spriječili širenje COVID-a među našim korisničkim skupinama, ali isto tako i u samom sustavu socijalne skrbi.‘‘

S uvođenjem COVID potvrda ne slaže se znanstvenik Gordan Lauc koji tvrdi da takav potez može imati negativan učinak na širenje zaraze.

‘‘COVID potvrde su zamišljene kao zamjena za testiranje kada smo mislili da će cijepljeni biti u velikoj mjeri zaštićeni od zaraze. Danas znamo da to nije tako i da će se veliki broj cijepljenih zaraziti i dalje širiti zarazu. U tom kontekstu COVID potvrde za cijepljene su ne samo beskorisne već i jako štetne. Primjerice ako ih uvedemo u zdravstvo cijepljeni se neće morati testirati, upravo će cijepljeni djelatnici postati najveći širitelji zaraze.‘‘

Posljednji podaci o novozaraženima govore o 1.037 novih slučajeva. Hospitalizirano je 689 pacijenata, na respiratoru je 88 pacijenata, a preminulo je 12 osoba. Lauc tvrdi da nas ipak čeka mirna jesen jer je cijepljeno preko 50 posto stanovništva, a veliki je broj i onih koji su virus preboljeli.

‘‘Bilo bi dobro da se što više starijih i rizičnih cijepi, a cijepljenje mladih i zdravih imat će vrlo mali utjecaj na broj teško bolesnih i umrlih ljudi. 93 posto svih umrlih bilo je starije od 60 godina i to je populacija na koju sada treba fokusirati cijepljenje. Što se tiče treće doze, FDA je upravo uskratila odobrenje za njezinu široku primjenu tako da tu treba biti jako oprezna i pričekati daljnje analize.‘‘

‘‘Pandemija je iznjedrila i industriju koja na testovima, zaštitnoj opremi, dezinficijensima i cjepivima zarađuje stotine milijardi eura, a dio tog profita usmjerava se na pandemijski marketing‘‘ objašnjava Lauc.

‘‘Kako se pandemijski marketing ne smije izravno reklamirati jer ne smijete reklamirati pandemiju, on kroz izravne isplate ili sponzorske projekte kupuje visoko pozicionirane stručnjake i ugledne znanstvenike koji educiraju ljude i na taj način šire reklamu pandemije.‘‘

​Upozoravajući na moć marketinga, Lauc zaključuje: ‘‘Ovo može potrajati desetljećima‘‘.