TOMISLAV TOMAŠEVIĆ: Zapošljavat ćemo nove odgojitelje i poštivati državni pedagoški standard

U tijeku je Aktualni sat na sjednici zagrebačke Skupštine, a zastupnici imaju priliku postaviti pitanja gradonačelniku Tomislavu Tomaševiću.

Izvor: Media servis

Daniela Širinić iz platforme Zagreb je naš imala je pitanje oko dječjih vrtića. “Roditelje djece u vrtićima zanima kako se planira proširenje kapaciteta postojećih vrtića te iz kojih sredstava će se izgradnja vrtića koje smo obećali u programu financirati?”

“Unatoč tome što je bilo 20= više zahtjeva djece, oko 200 čini mi se, ove godine u odnosu na prošlu godinu je upisano ukupno 500 više djece ove godine nego prošle godine.”

No, kako se to odnosi na pedagoški standard? “Tako da ćemo ići zapravo na trećeg odgojitelja takozvanog po skupinama u dječjim vrtićima, znači zapošljavati nove odgojitelje i zapravo na taj način isto tako poštivati državni pedagoški standard.”

Lovro Marković iz MOST – a osvrnuo se na mjeru roditelj – odgojitelj. Kaže da je iznenađen najavljenim moratorijem. A to je iznenadilo gradonačelnika Tomaševića

“Za oko 5600 korisnika ove mjere, znači 5600 korisnika sa svojom djecom, se trenutno izdvaja 43 milijuna kuna mjesečno, jer vidite gdje idemo što se tiče poštivanja državnog pedagoškog standarda. Znači to su sve pitanja o kojima trebamo raspravljati kad govorimo o učincima te mjere, i financijskim naravno, i demografskim, i odgojno – obrazovnim, i socijalnim, i svim drugim. I kad dobijemo te podatke, kad napravimo analizu, onda ćemo raspravit o tome šta dalje.”

Renata Peteka je, pak, zanimalo kakva je situacija s pomoćnicima u nastavi. Tomašević tvrdi..

“U osnovnim i srednjim školama Grada Zagreba zaposleno je još 486 pomoćnika u nastavi i tri stručna komunikacijska posrednika za 578 učenika.”

Trpimir Goluža kaže da su Sesvete postale debelo crijevo Grada Zagreba, pogotovo Soblinec.

“Kroz proteklih četrdesetak dana na primjeru Sesveta pokazali ste da jedno govorite, a posve suprotno radite. Od Sesveta, doduše, ne radite slijepo crijevo, već debelo crijevo, u kojem se talože najtoksičnije otpadne tvari organizma, odnosno Grada Zagreba. A skladištenje otpada dozvoljavate usred naselja Soblinec uz obiteljske kuće i škole.””Ako ste govorili da je glomazni otpad toksični otpad, a tako sam vas shvatio, moram reć da nije. Glomazni otpad nije toksični otpad. Tamo skladište glomaznog otpada je odnosno firma koja se bavi i time postoji u Sesvetskom Kraljevcu već niz godina, desetljeća. Ono što smo mi napravili je samo privremeno skladištili glomazni otpad dok ne uspostavimo sustav sa svim dozvolama i sa drobilicom tako da možemo drobiti taj glomazni otpad.”