O APOKALIPTIČNIM POPLAVAMA: Kriv je čovjek a ne priroda – kriv je za klimatske promjene

Državni hidrometeorološki zavod izdao je za danas narančasto upozorenje za osječku i riječku regiju. Zbog mogućnosti lokalno izraženijih pljuskova postoji mogućnost bujičnih poplava u Slavoniji te u Lici na granici s Bosnom i Hercegovinom.

Izvor: Media servis

Očekuju li se problemi i jesu li sve službe u pripravnosti otkrio je Zoran Čavlović iz Hrvatskih voda za Media servis.

“Za osječku regiju prognozira se nekih 40 litara kiše, dok se na riječkom dijelu prognozira nekih 30 litara. Situacija je onakva kakva je, opet su problem bujični tokovi, ali oni mogu ovisno o količini kiše narasti. S druge strane, naši glavni vodotovi, Sava, Kupa, Dunav, Una i svi ostali su daleko ispod razina za proglašenje nekih mjera, prije svega pripremnih mjera obrane od poplave, ali bujični vodotoci koji imaju manja korita, koji ne mogu prihvatiti takve količine, postoji opasnost izlijevanja tih bujičnih vodotoka.”

Vezano uz nevrijeme koje je jučer zahvatilo Slavoniju, Gorski kotar i zagrebačko područje Čavlović je objasnio kakva je trenutno situacija na terenu.

“To su bile uglavnom obilne oborine koje nije sustav oborinske kanalizacije mogao prihvatiti, pa je došlo do izlijevanja po ulicama i neki podrumi su bili poplavljeni. Brzo se pristupilo ispumpavanju vode, pa možemo reći da je danas sve više manje sanirano.”

Foto: Pixabay.com

Iako vremenske neprilike nisu zaobišle ni Hrvatsku, Čavlović je istaknuo kako smo puno bolje prošli nego dijelovi zapadne Europe.

“Jer ono što se tamo dogodilo je bilo stvarno katastrofalno. Napomenuo bih da je sve to posljedica klimatskih promjena koje u svakom slučaju nije priroda napravila, nego mi nekontroliranim ponašanjem.”

Objasnio je i možemo li u narednom razdoblju u Hrvatskoj očekivati slične vremenske neprilike, kao u zapadnoj Europi.

“Nevrijeme je tamo već završilo. Imamo Belgiju, Njemačku, Nizozemsku, a sada nešto u Poljskoj. To nije recimo jesenja kiša kad dođe ciklona pa da pada na cijelom području. To su lokalno izraženiji pljuskovi s grmljavinom s obilnom oborinom koji vodotoci ne mogu prihvatiti i oborinska odvodnja.”

Dodajmo kako se tijekom utorka očekuje smirivanje vremenske situacije te se mogućnost bujičnih poplava smanjuje, najavili su iz DHMZ-a.