DRAŽEN BILJAN: Ugostitelji su spremni za potpuno otvaranje, jedino nas to može spasiti

Sve je izglednije da će zbog povoljne epidemiološke situacije 1. lipnja, a možda čak i koji dan prije, doći do popuštanja mjera. Očekuje se otvaranje zatvorenih dijelova kafića i restorana.

Dražen Biljan iz Nezavisne udruge ugostitelja za Media servis je poručio:

‘‘Spremni smo za otvaranje, ne možemo dočekati jer smo stvarno na izmaku snaga.”

Premijer i predstavnici Stožera jučer su održali sastanak vezano uz popuštanje mjera, a za 10:30 je najavljen novi na kojem će sudjelovati i predstavnici gospodarskog sektora. No, nitko iz Nezavisne udruge ugostitelja nije pozvan da na njemu sudjeluje.

‘‘Ali, eto, očekujemo da i mi kao predstavnici Nezavisne udruge ugostitelja budemo pozvani na taj sastanak loše jer cijelo vrijeme ističemo da želimo partnerski odnos s našim Stožerom.”

Popuštanje mjera u ugostiteljskom sektoru i dalje bi trebalo biti praćeno strogim pravilima. Kako bi se u unutarnjem dijelu kafića popila kavica ili u unutarnjem dijelu restorana ručalo, gost će morati imati potvrdu o cijepljenju, preboljenju ili negativan test, a konobari bi to morali provjeravati. Biljan poručuje da Nezavisna udruga ugostitelja načelno nije za takav režim.

‘‘Tehnički je to jako teško izvedivo s prve strane, s druge strane, mi nismo inspekcija i policija, mi nemamo pravo kontrolirati naše goste. Naš je prijedlog prema Stožeru, kako oni kontroliraju nas ugostitelje da li poštujemo mjere, isto tako se može kontrolirati i naše goste. Neka dođu u naše objekte i kontroliraju da li naši građani poštuju mjere koje su donesene, odnosno da li imaju potvrde. To je jedini ispravan način jer mi ugostitelji smo ovdje da ugostimo naše građane i da stvorimo ugodan kutak za boravak u našim ugostiteljskim objektima.”

Osim problema financijske prirode, ugostitelji muku muče i s nedostatkom radne snage. Biljan privremeno rješenje vidi u: ‘‘Dokle god kompletno ne izađemo iz Covid krize, potrebno je da i dalje mjere za očuvanje radnih mjesta budu na snazi‘‘.

Hoće li ugostitelji i dalje inzistirati na potpunom otvaranju? ‘Apsolutno cijelo vrijeme inzistiramo na tome. Mislim da su ugostitelji shodno situaciji s brojem novozaraženih, s brojem procijepljenih spremni za kompletno otvaranje. Jedino nas to može izvući iz ove krize. Potrebno je čim prije otvoriti naše objekte.”