MARIĆ I AFERA VJETROELEKTRANE: Nema nikakve tajnovitosti o mom sastanku s vlasnikom

Ministar financija Zdravko Marić komentirao je poruke iz mobitela Josipe Rimac, koje su objavljene u medijima i prema kojima se Marić, dok je bio čelnik NO-a HBOR-a, sastao u četiri oka s vlasnikom vjetroelektrane Krš-Pađane Milenkom Bašićem, povezane s aferom Rimac, za čiji su kredit kod HBOR-a lobirale Rimac i bivša ministrica Gabrijela Žalac.

Izvor: Media servis

Rekao je kako se stvari izvlače iz konteksta te da su njegove, kao i zadaće svih članova NO-a HBOR-a propisana Zakonom o HBOR-u i zakonima o trgovačkim društvima te da je jedna od njih dijalog s građanima i poduzetnicima.
“To nije jedini primjer gdje sam se sastao s investitorom ili poduzetnikom koji je imao namjeru aplicirati za kredite HBOR-a. Kredit je odobren tek kad su ispunjeni svi uvjeti koje je banka pred njega stavila. Kredit se uredno otplaćuje i siguran sam da će se uredno vratiti.”

Na pitanje o navodnim Bašićevim pritiscima kako bi mu HBOR odobrio kredit koji je bio veći od onoga što je banka u početku bila spremna dati, Marić je odgovorio da je upitno koliko je HBOR bio ili nije bio spreman dati.

“Ne bih ulazio u neke spekulacije je li netko na nekoga vršio takvu vrstu pritiska, pa se na onaj ili ovaj način odstupilo. HBOR je bio vrlo konzistentan od samog početka oko tog kredita i držao taj svoj princip. Zadaća Nadzornog odbora i moja, između ostalog, je dati stručnim službama da ustraju u tome i to se u konačnici i dogodilo.”

Komentirao je i navodne pritiske Rimac i Žalac na njega i objavljene poruke. “Ne bih komentirao te vrste transkripata. Svakodnevno sam izložen različitim vrstama inicijativa, ovo što vi kažete pritisaka. Moja je zadaća i uloga oduprijeti se.”

O sastanku u četiri oka s Bašićem, rekao je: “Nema tu nikakve tajnovitosti ili bilo čega što bi pobuđivalo bilokakvu sumnju. U takvim vrstama razgovora, ni prvi ni zadnji, u smislu toga da kao ministar financija i predsjednik NO-a čujem što netko ima reći oko neke prezentacije i prijedloga, i to je maksimalno što može dobiti od mene.”

Na pitanje je li sastanak bio na njegov zahtjev, rekao je da se ne može toga sjetiti. “Ja sad da kažem mogu li se sjetiti ili ne. Što znači nasamo, to možda budi neke vrste sumnje, u prijevodu to znači čuti investitora, kao i neki drugi što dođu nasamo kod mene. Ne u prisustvu nekih drugih posrednika, konzultanata, odvjetnika ili koga god.” Na upit je li to normalna situacija, rekao je: “Mislim sad, normalna situacija kako je ja vidim. Ne rješavamo mi kredite na taj način.”