TOMISLAV TOMAŠEVIĆ: Đurđević nije kontaminirana, struka i Sabor podijeljeni o ustavnosti Zakona o sudovima

Kandidat za gradonačelnika grada Zagreba Tomislav Tomašević iz platforme Možmemo! ne odmara ni nedjeljom. U zagrebačkom kvartu Črnomerec govorio je, između ostalog, o problemima neplanske izgradnje i urbanističkom neredu u toj gradskoj četvrti, posbeno ističući prenaplatu komunalnih usluga.

Izvor: Media servis

Komentirao je Tomašević i utrku za gradonačelničku funkciju, ali i aktualne političke teme, odnosno izbor predsjednika Vrhovnog suda i cijelu farsu koja je oko istog nastala.

“Svatko ima pravo da se kandidira”, izjavio je Tomašević komentirajući ulazak Ivice Relkovića, političkog analitičara u utrku za čelno mjesto grada Zagreba. Ipak, čvrsto je uvjeren da će ući u drugi krug i mijenjati Zagreb na bolje, napominje.​

Osvrnuo se na vruću temu hrvatske politike – onu o izboru čelne osobe Vrhovnog suda. Na pitanje je li Zlata Đurđević, inače kandidatkinja predsjednika Zorana Milanovića, koji pak Zakon o sudovima smatra neustavnim, kontaminirana, jer se nije javila na natječaj DSV za izbor suca i time ignorirala postojeći sporni Zakon, Tomašević odgovara:

“To je mišljenje bilo ne samo nje, već i četvero sudaca Ustavnog suda. Podijeljena je ustavna struka, podijeljeni smo mi u Hrvatskom saboru oko tumačenja tog Zakona, primjenjuje li se tu direktno Ustav ili ne. U tom smislu, ona ima pravo itekako na svoje mišljenje, kao jedna od uglednih pravnih stručnjakinja. Ne vidim da se tako kontaminirala. Svatko može iznijeti svoj politički stav. Što se tiče nas u klubu Zeleno-lijevog bloka u Saboru, za nas se time nije diskreditirala da se javi na natječaj”, smatra Tomašević.

Komentirajući izjave predsjednika Milanovića da će od USKOKA zatražiti da se istraže motivi zašto su neki saborski zastupnici, poput Suverenista i Milorada Pupovca, glasovali za mišljenje Odbora za Ustav kojim predsjednik Sabora može ne uputiti u saborsku proceduru prijedlog za koji on smatra da nije u skladu s Ustavom ili zakonom, Tomašević kaže:

“Bilo kakve navode zbog kojih sumnja da je netko dobio protuuslugu za politički stav, političku odluku kako je glasao u Hrvatskom saboru, onda bi isto tako trebao podastrati tim istim tijelima koje traži da raščiste…Meni je to neprimjeren presedan, ja to nikad nisam vidio , za to postoji Odbor za Ustav, Odbor za zakonodavstvo i na kraju, 151 saborski zastupnik donosi odluku je li nešto u skladu sa Zakonom ili Ustavom, ne jedan”, napominje Tomašević komentirajući saborsku odluku predsjednika Sabora Jandrokovića.​

Osvrnuo se Tomašević i na još jednu bolnu ranu hrvatskog pravosuđa otvorenu nakon posljednjih izjava bivšeg čelnika Dinama Zdravka Mamića o korumpiranim sucima.

“Zašto više od pet mjeseci ozbiljni navodi Zdravka Mamića, štogod netko mislio o njemu, a on je pravomoćno presuđen, samo tvrdi da je korumpirao, sebe dodatno inkriminira, zašto to nije provjereno više od pet mjeseci? To je ono što ću ja uvijek vraćati kao temu, bez obzira na bilo kakve komunikacije koje se događaju u javnosti”, zaključio je Tomašević.