NAJNOVIJE ISTRAŽIVANJE: HDZ premoćno prvi izbor, SDP pada, na trećem mjestu Možemo!

Promocija plus je za RTL provela novi CRO Demoskop za kolovoz, a vladajući HDZ, prema podacima uvjerljivo najbolje stoji i za gotovo trećinu ispitanika (32,9 posto) ta je stranka prvi izbor. 

SDP, koji traži novog predsjednika, ima gotovo dvostruko manje (18,1 posto), a treća opcija je platforma Možemo! s 11 posto.

Ta nova parlamentarna opcija preuzela je poziciju Domovinskog pokreta Miroslava Škore koji je na 8,6 posto. Nešto manje ima Most, 8,3 posto. Stranka s Imenom i Prezimenom je na 2,6 posto, objavio je RTL.

Nešto iznad jedan posto su i Pametno, HSS i IDS.

Andrej Plenković najpozitivniji je političar, tako ga ocjenjuje četvrtina ispitanika (24,6 posto u odnosu na 19,4 posto u lipnju). Drugi je izbor, uz pad osobnog rejtinga, predsjednik Zoran Milanović (11,3 posto u odnosu na 15,3 posto u lipnju).

Treba reći da je istraživanje provedeno prije obilježavanja Oluje, u jeku verbalnog okršaja dvaju predsjednika, ali i nakon što je Plenković najavio dolazak Borisa Miloševića u Knin, odlazak Tome Medveda u Grubore, a Milanović odlikovanja postrojbama HVO-a.

Treći najpozitivac je Zdravko Marić s 4,5 posto (2,2 posto u lipnju), dok nešto manje ima Vili Beroš (4,3 posto u odnosu na 8,1 posto u lipnju).