MINISTAR O KORONAVIRUSU: Spremni smo i na zatvaranje granica i mnoge druge mjere

U Hrvatskoj je potvrđen i 16. slučaj zaraze koronavirusom, rekao je u razgovoru za Media servis ministar zdravstva Vili Beroš.

Mlađi mušakarc hospitaliziran je u Zagrebu, a stigao je iz Njemačke, ističe Beroš za Media servis. “Riječ je o hrvatskom državljaninu koji se vratio sa sajma u Njemačkoj, on je pozitivan i za sada nema znakove teže bolesti”.

Muškarac zbog kojeg je jučer zatvoren hitni prijem KB Dubrava u Zagrebu, negativan je na koronavirus, potvrdio je za Media servis ministar Beroš.

“U KB Dubrava je jučer bila sumnja na bolesnika s koronom, no ta sumnja je isključena, stoga će KB Dubrava jutros otvoriti svoj hitni prijem, oni su još jučer napravili dezinfekciju i postupili po pravilima struke, ali čekali smo potvrdu tog negativnog nalaza. Inače, kod tog bolesnika, koji vjerojatno boluje od gripe, ni epidemiološka anamneza nije bila pozitivna, znači on nije boravio van zemlje, tako da su male šanse bile da će biti pozitivan. Testiranje je uredu”.

U Split je jutros uplovio i najavljeni trajekt iz Ancone s oko 90 putnika. Postupanje za njih dogovoreno je još jučer s nadležnim službama, napominje Beroš.

“Epidemiološka služba je u pripravnosti, karantena za strane državljane koji će htjeti ostati je spremna, tako da tu neće biti problema u postupanju…

Pratimo situaciju, razgovaramo o svemu što je potrebno, a to uključuje i nove mjere”, poručio je Beroš.

Dodaje kako nije istina da Hrvatska ima resurese dnevno testirati 40 ljudi. “Testira se onoliko ljudi koliko je potrebno”, istaknuo je, a na pitanje o tome razmišlja li Stožer o zatvaranju granica, kaže:

“Naravno. Sad se događa ono što smo davno predvidjeli. Spremni smo, ne samo na ovaj scenarij, koji je u ovom trenutku pod kontrolom, nego i na mnoge druge. Poduzet ćemo mjere koje su potrebne da zaštitimo zdravlje hrvatskih građana.”