HRVATSKA DO SREBRA: U dramatičnoj borbi Španjolska opet prvak Europe

Bila je to povijesn utakmica za hrvatsku rukometnu reprezentaciju – finale Europskog prvenstva protiv Španjolske u Stockholmu. 

Hrvatska i Španjolska prije toga su se već susrele i remizirale su 22:22 prije samo četiri dana u posljednjem kolu skupine druge faze natjecanja.

Naši rukometaši su potom u neviđenoj drami nakon dva produžetka pobijedili Norvešku 29:28 i plasirali se u finale.

Suci u finalu su Makedonci Načevski i Nikolov.  Od prve minute naši su vodili i u 7. minuti je bilo 3:3 i sedmerac za nas – sigurni Duvnjak za 4:3.  U 10. minuti je 4:4, ali opet sedmerac i opet Duvnjak za 5:4. No, igra se gol za gol. U 14. minuti je 7:6 i imamo loptu i sedmerac – Duvnjak opet pogađa za 8:6. Igramo sjajno i u 18. minuti imamo tri razlike 10:7. Duvnjak sjajno do Marića koji zabija.

I onda nam Maqueda dva puta zabija, dok mi promašujemo i u 22. minuti je 10:9. I opet gubimo, u krizi smo. Srećom, griješe i Španjolci. Ali, opet i mi griješimo. I onda Maqueda treći put zaredom za 10:10. Cijelih sedam minuta ne pogađamo, Vargas brani. Ali uzimamo loptu, 26. je minuta. Suci podižu ruke, Cindrić promašuje. Ali, Šego brani sicer, u kontri sedmerac za nas i Sarmiento na dvije minute izvan igre, ali Duvnjak ne zabija sedmerac. Gotovo 11 minuta nismo zabili zgoditak. Coralles zabija za Španjolsku, potom opet ne zabijamo i 11:10 je za Španjolsku u 29. minuti. Pogađamo konačno za 11:11, ali odmah i primamo gol i 12:11 za Španjolsku na poluvremenu.

Foto: Facebook/HRS
Foto: Facebook/HRS

U nastavku Španjolci napadaju, ali Šego brani, potom činimo pogrešku u napadu, no spašavamo – uzimamo loptu. U 3. minuti nastavka Stepančić zabija za 12:12. Potom isključenje Horvata i sedmerac za Španjolce i vode s 13:12. Gubimo loptu, imamo prazan gol i 14:12 za Španjolce, pa opet gubimo i opet Španjolci pogađaju prazan gol za 15:12. Najveća prednost Španjolske, mi opet griješimo i 16:12. Pravi potop u šest minuta nastavka. Horvat iz sedmerca na Šarcu pogađa za 16:13. Španjolci griješe u napadu. I onda Duvnjak bombom za 16:14. Šego brani! Mi promašujemo, ali i Španjolci na prazan naš gol! I opet sreća za nas, Španjolci opet griješe. Alli odlični Vargas brani udarac naših.

Foto: Instagram
Duvnjak opet igrač utakmice (Foto: Instagram)

Šego brani i podiž enas, no sedam minuta smo bez gola i opet Vargas brani, sada Matanoviću. Ali krademo loptu i Karačić pogađa za smanjenje 16:15. U 47. minuti Horvat pogađa za smanjenje na 18:17, krademo loptu i prilika za izjednačenje. Onda Duvnjak daje Mamiću i 18:18! Vraćamo se iz ponora u 50. minuti. Španjolska promašuje. I mi promašujemo u napadu. Ali Španjolci se probijaju, imamo loptu za vodstvo u 53. minuti. Stepančić za novo vodstvo 19:18. Iz sedmerca Španjolci izjednačuju, igra se zadnjih pet minuta. Španjolci izjednačuju na 19:19.

Imamo igrača više tri minute prije kraja, ali prestup. Španjolci pogađaju, ali onda Brozović u prazni gol za 20:20. Samoje dvije minute do kraja i Španjolci zabijaju iz sedmerca za 21:20. A mi radimo korake u napadu minutu prije kraja. Dušebajev zabija za 22:20.

Duvnjak je opet igrač utakmice.

HRVATSKA: Šego – Musa – Horvat, Mandić – Stepančić, Duvnjak – Karačić

Klupa: Ašanin, Matanović, Šipić, Brozović, Marić, Mamić, Šarac, Hrstić, Cindrić

ŠPANJOLSKA: Vargas – Aguinagalde – Arino, Sole – Canellas, Dušebajev – Entrerrios

Klupa: Maqueda, Fernandez, Sarmiento, Coralles, Goni, Figueras, Morros, Gomez, Guardiola