BUBNJEVI NA GLAVNOM TRGU: Učitelji, nastavnici, roditelji prosvjeduju za bolje sutra

Iz cijele Hrvatske stigli su učitelji i nastavnici na prosvjed na glavni zagrebački trg pod nazivom ‘Hrvatska mora bolje‘.

Izvor: Media servis

Popodne će se održati konzultacije sa sindikatima u Vladi, a premijer očekuje prekid štrajka danas. Prosvjednici imaju bubnjeve, zviždaljke te trube. “Naoružani” su i transparentima, a na nekima od njih piše – “Plenkoviću, ispuni uvjet i dobit ćeš značku. Rok predaje 25. 11. ‘19.”, “Ne odustajemo, srušit ćemo i vladu”, “Podučavamo, odgajamo, brinemo, slušamo razgovaramo, pomažemo, suosjećamo. Stalo nam je… A vama?”.

Glavni zahtjev sindikata je povećanje koeficijenata složenosti posla za 6,11 posto. Prosvjetni sindikati imaju podršku i brojnih drugih sindikata, njih više od 50. Podrška dolazi i iz Saveza samostalnih sindikata Hrvatske. Mladen Novosel.”Bit ćemo svi zajedno na prosvjedu. Pozvali smo sve naše članove da se u što većem broju pridruže prosvjedu. Ovaj prosvjed nije politički prosvjed. Ovaj štrajk nije politički.”

“Bolja Hrvatska nije negdje izvan ovog trga, bolja Hrvatska je ovdje, danas, na ovom trgu. Ako naš premijer ne zna što treba napraviti da bi ta Hrvatska stvarno bila bolja, onda mora doći ovdje, biti s nama i pročitati poruke s ovih transparenata”, poručio je na prosvjedu Željko Stipić iz sindikata Preporod.

“Nismo mi štrajkali zbog toga što će propasti znanost, što neće biti budućnosti, mi smo štrajkali što su to naši kolege, ljudi s kojima radimo i mi vidimo koliko je njima teško i nama je žao zbog toga. Nema predaje i ne odustajte! Nema predaje! Nemojte slučajno da bi netko odustao, da mi ne bi došli s onim radioaktivnim toksinima. Ako me netko sad pita što bih poručio premijeru, poručio bih mu – Ovo ti je škola, drugi put ćeš pametnije. Ako će biti drugog puta”, rekao je Saša Ceci s Instituta Ruđer Bošković.

prosvjetari, prosvjed

“Ovo je borba protiv odlaska naše djece u Njemačku i Irsku. Dosta uništavanja budućnosti naše djece. Predugo smo šutjeli!”, poručila je Sanja Šprem iz Sindikata učitelja.

“Ovoliko koliko nas ima, ova potpora koju imamo od cijele Hrvatske snažan su zamašnjak da ne tražimo samo novac, jer nije u šoldima sve, tražimo žurne promjene u zaštiti dostojanstva nastavnika, u zaštiti od svakog oblika nasilja, od bilo koga od koga ono dolazi. Tražimo jaču, bolju, konkretniju podršku i pomoć ministarstva i agencija u provedbi ove reforme. Bez nas te reforme nema! Tražimo i poboljšanje uvjeta rada u svim školama, a ne da pokazuju škole europskim promatračima, u koje su uložili silne novce. Neka konačno radimo u jednoj smjeni, bez krovova koji prokišnjavaju, neka konačno možemo raditi svoj posao koji volimo i zbog kojeg smo postali učitelji! Te promjene tražimo odmah, obrazovanje i odgoj nemaju vremena čekati da se političari dogovore i s ovog trga im poručujemo – promjene odmah!, rekao je Branimir Mihalinec, čelnik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama, te poručio premijeru Plenkoviću:

“Prestanite se baviti teorijama zavjere i pitati tko stoji iza nas, iza nas stoje učitelji, naši članovi. Danas možemo reći iza nas stoji Hrvatska!”

“Mi nemamo veze s politikom, ovaj štrajk držao je teren! Nemojte nas miješati s politikom, ovdje smo za bolje obrazovanje!, poručila je na kraju prosvjeda glavna tajnica Sindikata hrvatskih učitelja, Ana Tuškan.

Oglasio se o štrajku još jednom premijer Andrej Plenković, koji rješenje očekuje već danas: ”Još ću jednom ponoviti i apeliram na sindikate i vođu sindikata da vode računa o tome da bi bilo dobro da djeca što prije krenu u školu. Ako je pitanje jesmo li čuli poruku – jesmo. Jesmo li plaću povećali? Jesmo. Hoćemo li ju još povećati? Hoćemo. Predstavnici sindikata znaju da su od mene ponudu od dva posto imali na stolu od 1. listopada. Ne znam znate li vi to, ali oni znaju. Rješenje ide s ciljem da djeca idu u školu, da nastavnici budu zadovoljni i da ova priča završi tako da možemo reći da smo unaprijedili sustav’.

 

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!