DRAGUTIN RANOGAJEC: Tko odbije radno mjesto treba mu ukinuti zdravstveno osiguranje

Hrvatska obrtnička komora svečanom akademijom obilježila je Dan komore, u spomen na održavanje obnoviteljske skupštine 1. srpnja 1994. godine.

Izvor: Media servis

Poduzetnici i dio državnog vrha iskoristili su ovu priliku kako bi se pozabavili gorućim probelmima s kojima se susreću obrtnici u Hrvatskoj.

Predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec rekao je da se situacija s obrtnicima popravlja, ali da još nije na razini na kojoj bi trebala biti. A kao najveći problem s kojim se susreću obrtnici ponovno je naveo nedostatak radne snage i povećanje kvota za strance.

“Tragedija je za ovu državu da imamo 110 tisuća nezaposlenih, a da imamo uvoznu kvotu od 70 tisuća radne snage. Pitam se što ti ljudi rade na Zavodu za zapošljavanje. Ponovit ću pa makar me svi napali da sam Franjo Tahi da onima koji odbiju radno mjesto treba ukinuti zdravstveno osiguranje jer ne želim da budu teret ni meni ni kolegama obrtnicima, ali niti vama”, poručio je Ranogajec.

Hrvatsko obrtništvo vrlo je važan kotačić u razvoju hrvatskog gospodarstva, istaknuo je ministar gospodarstva Darko Horvat i pojasnio što sve država radi kako bi obrtnicima olakšala poslovanje.

“Administrativno smo započeli rastrećivat hrvatsko gospodrstavo. Za otprilike mjesec dana imat ćemo na stolu otvorenu raspravu oko akcijskog plana donošenja, odnosno ukidanja, odnosno umanjenja određenih neporeznih davanja. To će biti još jedan prilog pojednostavljenju hrvatskog zakonodavnog okvira”, rekao je Horvat.

Ministar je pozvao i lokalne vlasti da učine isto.

“Ne mogu ni oni jednostranim odlukama remetiti ovaj fiskalni učinak ovakvih reformskih mjera Vlade RH već i oni moraju stati na branik hrvatskog poduzetništva i namete odnosno cijenu funkcioniranja lokalne države svesti na najmanju moguću mjeru”, rekao je.

Na akademiji je sudjelovala i predsjednica Kolinda Grabar Kitarovć. Rast broja obrta u posljednjih nekoliko godina pokazuje kako su obrtnici prevladali krizu, naglasila je predsjednica dodavši kako se obrtnici još susreću s nizom problema u svom poslovanju. Pozvala je na još bolju suradnju između države i obrtnika.

Dodajmo i da su na Akademiji dodijeljene i nagrade Ministarstva gospodarstva „Šegrt Hlapić“: najboljem učeniku, najboljoj školi i mentoru.