IZBORI ZA EU PARLAMENT: Glasa se do 19 sati, a evo i kako

U 7 sati otvorena su glasačka mjesta za izbore za Europski parlament. Nešto više od 3,8 milijuna birača u Hrvatskoj i inozemstvu imat će priliku izabrati 12 zastupnika koji će ih sljedećih pet godina zastupati u Bruxellesu. To mogu učiniti sve do 19 sati.

Izvor: Media servis

Za 12 mjesta u Europskom parlamentu natječe se 396 kandidata s 33 liste. Na izbore mogu izaći svi građani koji imaju navršenih 18 godina, a glasovati mogu na biračkim mjestima prema adresi prebivališta.

Prije pet godina izlaznost je bila samo 25 posto, a iz DIP-a procjenju da će ove godine zasigurno biti veća. Potpredsjednica DIP-a Ana Lovrin:

“Pozivamo građane da kada već imaju to građansko pravo i kada je sve spremno za to da izađu na izbore i da odluče o onima koji će zastupati njihove interese”, pozvala je Lovrin.

Hrvatska s biračkim mjestima u inozemstvu čini jednu izbornu jedinicu, a zastupnika mogu odabrati proporcionalnim sustavom uz mogućnost preferencijalnog glasovanja. Što to točno znači, pojasnila je Lovrin:

“Na listiću prvo zaokruži političku stranku, koaliciju ili nezavisnu listu, a onda još, ako želi, nekoga od kandidata na toj listi”, pojasnila je Lovrin.

U Hrvatskoj je otvoreno redovnih 6360 biračkih mjesta, dok u inozemstvu njih 119. Glasuje se u ukupno 46 država, a prva biračka mjesta otvorena su u Australiji, sinoć u 23 sata po hrvatskom vremenu.

Za izbore je prijavljeno više od 4700 promatrača. Do 19 sati traje izborna šutnja, za čije kršenje su predviđene visoke novčane kazne.

Jesu li jučer zabilježena kršenja? Lovrin odgovara: “Ne, mi nemamo ni prijava ni saznanja o ozbiljnim kršenjima medijske šutnje. Bilo je prijava, ali to po našim procjenama nisu bile povrede”, rekla je Lovrin.

U Hrvatskoj će birači moći glasovati do 19 sati, a koga su izabrali za predstavnike u Bruxellesu, znat će se iza 23 sata kada će DIP objaviti prve izborne rezultate. Službeni rezultati očekuju se sutra u poslijepodnevnim satima.