ZBOG PRIJETNJI SMRĆU LIJEČNIKU: HLK traži žurno postupanje policije i DORH-a

Podijelite članak

Zbog učestalih napada na liječnike, od kojih su se tri dogodila u nepunih mjesec dana, zadnji u utorak 14. svibnja u Sisku kada je suprug pacijentice smrću prijetio liječniku Zavoda za hitnu medicinu Sisačko-moslavačke županije, Hrvatska liječnička komora opetovano apelira na policiju i DORH.

Traže da žurno postupaju kako bi takvi počinitelji što prije bili procesuirani čime bi bila poslana snažna poruka da je napad na liječnike u trenutku kada obavljaju svoj posao kazneno djelo propisano Kaznenim zakonom.

“HLK najoštrije osuđuje sve oblike napada i prijetnji prema liječnicima i drugim zdravstvenim djelatnicima. Napadi na liječnike i drugo zdravstveno osoblje ne samo što nanose štetu napadnutima već kao posljedicu imaju i ugrožavanje pružanja zdravstvene zaštite pacijentima.

Zdravstveno osoblje nad kojim je izvršena prijetnja ili napad nije u mogućnosti nastaviti pružati zdravstvenu uslugu čime su izravno ugroženi pacijenti među kojima mogu biti i oni kojima je usluga hitno potrebna.

Komora pozdravlja žurni postupak policije koja je nakon dojave uhitila, privela i pritvorskom nadzorniku predala muškarca koji je prijetio liječniku sisačke hitne pomoći dok je pružao pomoć njegovoj supruzi. Komora apelira na ostale nadležne institucije, posebno na DORH da žurno postupaju u slučajevima napada i prijetnji liječnicima”, priopćili su iz HLK-a.

Komentiraj