VRHUNAC HLADNOG VALA: Hrvatska se zaledila – u Europi se umire od studeni

Podijelite članak

zima, snijeg

Hrvatska je, kao i cijela Europa zahvaćena velikim valom hladnoće. Zbog jake olujne bure jutros nije bio moguć teretni promet između Dalmacije i unutrašnjosti, no situacija se primirila, te su otvoreni pojedini obilazni pravci. Zbog bure većina katamaranskih i trajektnjih veza je u prekidu.

Izvješće: Media servis

Hrvatska se jutros probudila u debelom minusu. U 6 sati ujutro na Zavižanu je izmjereno -20, u Karlovcu i Ogulinu -17, u Slavonskom Brodu -12, Zagrebu -10, dok se se Splićani probudili uz ekstremno niskih -7 celzijevih stupnjeva. Uz buru koja puše osjećaj kao da je -20.

Prognostičari kažu da je to najniža temperatura izmjerena u tom gradu u posljednjih više od pola stoljeća. NA Biokovskom vrhu Svetom Juri jutros je izmjerena najniža temperatura u Hrvatskoj čak – 23, a zbog jakog vjetra osjet hladnoće je bio čak -36. Do kraja dana diljem u unutrašnjosti će biti od -9 do -4, a ni Jadranu živa u termometru neće ići iznad 0, uz umjerena i jaka, mjestimice olujnu buru i tramontanu s orkanskim udarima. snijeg, zima

Orkanska bura koja puše na području Vrgorca rasplamsala je vatru koja je planula na školskoj zgradi u Banji, vatra je ubrzo zahvatila oba kata i krov te je cijela škola u potpunosti izgorjela. Jak vjetra izaziva i poteškoće u prometu.

“Autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje otvorena je samo za osobna vozila, kao i državna cesta Maslenica-Zaton-Obrovački, a ostali voze obilazno državnim cestama Karin-Obrovac-Gračac. Loši su uvjeti i jaka bura na mostu u Dubrovniku pa je zabrana prometa za sva vozila kao i na državnoj cesti Dobroselo-Bruvno, a dosta je problema i duž Jadranske magistrale pa je na nekoliko dionica zabrana prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle”, govori Andrej Prosoli iz HAK-a.

Val hladnoće zahvatio je i cijela Europu. U većini europskih zemalja velike količine snijega uzrokuju velike probleme u prometu, tako je u Turskoj otkazano preko 500 letova, tisuće građana su potpuno odsječeni, a u Poljskoj je u posljednja dva dana umrlo 10 osoba od pothlađenosti.

Moskva, gdje se živa u termometru tijekom noći spustila na – 30 Celzijevih stupnjeva, slavila je pravoslavni Božić po studeni kakva nije zabilježena već 120 godina, javlja službena agencija RIA Novosti.

U susjednoj Srbiji u pojedinim mjestima proglašeno je izvanredno stanje, a tijekom noći zbog jakog nevremena bilo je stotine intervencija.

Komentiraj