VIDEO: MARTINA BIENENFELD – Odustajanje od termi velik je gubitak za Zagreb

Podijelite članak
Foto: Media servis
Foto: Media servis

Grad Zagreb je i prošle je godine bio u samom vrhu po broju dolazaka, ali i noćenja. Prema nedavno objavljenim podacima resornog ministarstva, Zagreb je u prošloj godini ostvario više od 2 milijuna noćenja.

Razgovarala: Kristina Bokanić

Dobra pomocija i bogat kulturno – zabavni program ono su što strane, ali i domaće turiste privlači u hrvatsku metropolu. Mamac za turiste svakako je i treću godinu zaredom osvojena titula najboljeg Adventa u Europi. Iako Zagreb u ovo natjecanje više ne može (jer treba dati priliku i drugima), u Turističkoj zajednici Grada Zagreba ne boje se stagnacije.

O tome smo u emisiji Intervju tjedna Media sarvisa razgovarali s direktoricom Martinom Bienenfeld.

Zagreb se u zadnjih nekoliko godina postao nezaobilazna ruta za brojne strane turiste. Po broju dolazaka uvjerljivo vode gosti iz Južne Koreje, po broju noćenja gosti pak iz SAD-a. No sve češće glavni grad posjećuju i gosti iz Kine.

“Među prvih 10 po broju dolazaka su gosti iz Kine. Zasjeli su na 4. mjesto, što dosad nije bio slučaj. Po broju noćenja su na 10. mjestu. Naše aktivnosti će opet s nacionalnom Turističkom zajednicom biti usmjerene na dovođenje još većeg broja gostiju iz Kine, Japana, Indije i drugih tržišta gdje možda nismo bili dovoljno prisutni proteklih godina”, kazala je Bienenfeld.

Tome u prilog ide i relativno dobra avio povezanost Zagreba s drugim odredištima u Europi, ali i nova zračna luka.

MARTINA BIENENFELD: Gradimo Zagreb kao destinaciju ugođaja, lijepih osjećaja i dugotrajnih sjećanja 3

“Naš kapacitet prošle zračne luke je bio 2,5 milijuna putnika. Zračna luka Franjo Tuđman ovaj čas može raspolagati sa 5 milijuna putnika godišnje. Još važnije je što su se mnoge svjetske kompanije okrenule prema zagrebačkoj zračnoj luci. Najznačajnije što se dogodilo u prošloj godini su Emirates, koji prije toga nisu željeli slijetati u Zagreb. Sada dolaze sa svojim širokotrupnim zrakoplovom 777. Sve ostale kompanije lete sa manjim zrakoplovima, a ovaj zrakoplov ima ozbiljan kapacitet tako da velike grupe na jednom letu mogu stići u Zagreb”, pojasnila je Bienenfeld. Povećam broj turista zahtjeva i dovoljan broj smještajnih kapaciteta. Spočitavalo se kako Zagreb nema dovoljan broj hotela za smještaj zahtjevnijih gostiju. No kapaciteta je dovoljno, ističe Bienefeld, dodajući da će se u Zagrebu ove godine otvoriti još luksuznih smještajnih jedinica…”Prošle godine u određenim mjesecima imali smo problem sa raspoloživosti hotelskih kapaciteta. Veseli nas da je za ovu godinu najavljeno otvaranje novih hotela – dva iz grupacije Hilton te jedan hotel privatnog investitora, u visini 10 milijuna eura”, otkrila je Bienenfeld.

Zagreb trenutačno na raspolaganju ima 16 tisuća postelja. U to ulaze i 52 hostela, te čak 7100 postelja u privatnom smještaju. Samo prošle godine broj privatnih iznajmljivača u Zagrebu povećao se za čak 40 posto. Sada ih je nešto manje od 3 tisuće. Mnogi su, čini se, shvatili da u tome leži dodatjna zarada. No i taj balon bi uskoro mogao ispuhati.

“Razlog tome je što smo prošle godine otvorili čak 40 posto više jedinica privatnog smještaja i taj trend će se polako smanjivati. Taj trend raste zadnje 4 godine, očekujemo da će on polako početi padati”, smatraju u zagrebačkoj turističkoj zajednici.

Turistima je i dalje u gradu najzanimljiviji Gornji grad. Iako nije potpuno provjeren podatak, no Zagreb je u Europi, osim po Adventu, prvi u još nečemu…

“Grad Zagreb ima najevći broj galerija i muzeja po glavi stanovnika u Europi. No tu moramo raditi na promociji kutlurnih sadržaja, više nego dosad. S gradskim Uredom za kulturu razvijamo kulturni turizam. Ove ćemo godine naše hotelske kuće upoznavati s kulturnim sadržajima, kako bi oni svojim gostima mogli preporučiti ono što ih najviše zanima. To je novost u našem poslu, već smo počeli razgovarati s HNK-om i drugim nama respektalbilnim i važnim partnerima. Na taj način želimo Zagreb postaviti kao najozbiljniju kulturnu i turističku destinaciju u zemlji”, otkrila je Bienenfeld.

I dok Zagrepčani u kolovozu bježe najčešće na Jadran, to je period kada je u Zagrebu najviše stranih gostiju. No pravo iznenađenje Turistička zajednica doživjela je ovaj mjesec…

“To nas posebno veseli jer prvi i drugi mjesec su, zajedno sa studenim, najlošiji turistički mjeseci za Grad Zagreb. Na dobre rezultate odmah na početku godine utjecala je Snježna kraljica, a sada i Europsko rukometno prvenstvo, koje nam je u grad donijelo brojne goste iz Europe. Zbog toga sada u siječnju bilježimo porast od 40 posto u noćenjima, što je uistinu sjajan rezultat”, rekla je Bienenfeld.

Foto: Facebook
Foto: Facebook

Prostora za razvoj turizma u gradu itekako još ima. Nažalost, jedan takav veliki projekt neslavno je propao. Naime, idući tjedan na sjednicu zagrebačke Gradske skupštine stiže prijedlog o gašenju tvrtke Terme Zagreb. Zagreb leži na geotermalnim izvorima, toplice bi bile pun pogodak, šteta što to neće biti realizirano, kazala je Bienenfeld.

“U ovom času to jest gubitak. Nadam se da je projekt samo u fazi mirovanja. Jako veliki broj naših građana odlazi svake godine u Sloveniju kako bi se opustili u takvom obliku turizma. Slično je i s Bečom. To su nevjerojatne cifre, koliko ovakvi oblici turizma donose prihoda. Sigurno je važno da se o tom projektu dobro razmilsi i da se taj proejkt u dogledno vrijeme realizira”.

Nije samo područje Sveučilišne bolnice u Blatu “rak rana” grada. Još je neiskorištenih područja, poput savskog nasipa. Bienenfeld pozdravlja projekt Zagreb na Savi, koji bi službeno trebao biti predstavljen u srpnju ove godine, na Dan rijeke Save. U funkciju cjelogodišnjeg turizma trebalo bi, kaže, staviti i Sljeme.

TZGZ počela je raditi na sljemenskom cikloturizmu. Puno sadržaja očekuje nas u metropoli i ove godine – a prvi koji stiže već na proljeće je Festival svjetla.

“On će krenuti 15. ožujka, ovo će mu biti druga godina. Već smo prošle godine uvršteni u Berlinu na popis festivala svjetla koji organiziraju i drugi svjetski gradovi. To znači da je naš projekt ocijenjen pozitivnih i uspješnim vani. Ove ćemo godine svemu tome pridodati kulturne sadržaje te ćemo festival svjetla na Gornjem gradu proširiti na brojne nove lokacije”, najavila je Bienenfeld.

Idući mjesec kreće i velika konferencija zdravstvenog turizma, a imat ćemo i veliku konferenciju kongresnog turizma za središnju i istočnu Europu. Nakon toga, kreću tradicionalni projekti poput Zagrebačkog vremeplova, Ljeta na Strossu, festivala Cest is the best i brojne druge zanimljivosti.

Komentiraj