SVJEDOČANSTVO ZLOSTAVLJANE: Mlatio me, a svećenik mi je savjetovao da istrpim

Podijelite članak

“Kad si u tom krugu tog pakla, to smatraš zapravo normalnim. To je nešto što trebam sakriti, nešto o čemu trebam šutiti, jer ne mogu doći na posao i reći da me muž istukao, to je neprihvatljivo”, rekla je u svojoj ispovijesti jedna od zlostavljanih žena.

Trpjela je godinama muževo psihičko i fizičko zlostavljanje, izostajala s posla zbog masnica, ali na početku nije nikom govorila.

“I ja sam to kroz taj prvi period gledala kao dio koji žena mora proći da bi sačuvala svoj brak, da bi s mužem imala bolji odnos. To se nije dogodilo, bila mi je kriva procjena”, rekla je za HRT.

“U jednom trenutku otišla sam u crkvu zamoliti svećenika za savjet, pa sam dobila odgovor da bih trebala to malo istrpjeti, jer žena drži četiri ćoška kuće, pa ako je on malo nervozan, trebala bih istrpjeti i dozvoliti mu da on istrese svoju nervozu na meni, a kasnije napraviti sve da on više nikad ne bude nervozan pa će se to prestati događati. To je naše okruženje i toga moramo biti svjesni”, kaže.

Iz braka sa suprugom s kojim je pprovela 10 godina, od toga sedam u braku, ima seina i kčer. “Danas kad gledam situaciju, predugo je trajao. Nađeš se u situaciji da ne vidiš izlaz. Ja sam pukla na način da sam pokupila dvoje djece i izašla van iz stana”, rekla je, ali ju je tek potom čekao pakao sustava: “Počela sam doživljavati čak i veće maltretiranje, na način da dođe po dijete i pošalje mi poruku da ga više nikad neću vidjeti. Do raznih poruka, dočekivanja, do zvanja Centra za socijalnu skrb, koji je mene redovito zvao na razgovor i u nijednom se trenutku nije pitao zbog čega ja nisam uzela slušalicu i zvala Centar. Oni ni u jednom trenutku nisu provjeravali navode… Dogodilo mi se da sam u jednoj instituciji doživjela odgovor – da ste valjali, ne biste se rastali”.

 

Komentiraj