SVEČANOST U BREZOVICI: Obilježava se Dan antifašističke borbe

Podijelite članak

brezovica, antifašizam, spomenik

Obilježava se Dan antifašističke borbe. Na današnji dan 1941. formiran je Prvi sisački partizanski odred, prva organizirana vojna antihitlerovska formacija u Europi. Svečano obilježavanje održat će se u šumi u Brezovici pokraj Siska, gdje je odred i osnovan.

Izvor: Media servis

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović povodom Dana antifašističke borbe primila je prije dva dana izaslanstvo Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH. Istaknula je da treba umanjiti podjele oko povijesnih pitanja u javnosti.

Ona osobno neće prisustvovati današnjem obilježavanju, njezin će izaslanik biti međimurski župan Matija Posavec. Obilježavanju neće prisustvovati ni ostatak državnog vrha.

Premijer Andrej Plenković osvrnuo se na obilježavanje u uvodnom govoru na jučerašnjoj sjednici Vlade.

“Treba se podsjetiti da je i naš prvi predsjednik doktor Franjo Tuđman bio pripadnik Narodno oslobodilačkog pokreta i jedan od simbola otpora nacizmu i fašizmu. Stoga taj datum obilježavamo i kao praznik državni i isto tako kao važno sjećanje na otpor fašizmu.”

Izaslanik premijera na obilježavanju bit će ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković.

Antifašistička liga Hrvatske i Savez antifašističkih boraca i antifašista prosvjedovat će zbog sve snažnijih retrogradnih pojava u hrvatskom društvu večeras ispred Hrvatskog narodnog kazališta na bivšem Trgu maršala Tita.

Komentiraj