SUVERENISTI POZIVAJU VLADU: Hoćemo odmah Zakon o razotkrivanju informacija – lustraciji

Podijelite članak

Jučer je Josip Perković predan hrvatskim vlastima radi služenja zatvorske kazne kojom je kao i Zdravko Mustać osuđen na kaznu doživotnog zatvora zbog kaznenog djela planiranja i pripreme odnosno izdavanja naloga za planiranje i pripremu ubojstva hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića 1983. u Bavarskoj u Njemačkoj.

Smatramo bitnim istaknuti da je Hrvatska suverena država te da je ovaj sudski postupak trebao biti davno proveden u Hrvatskoj u kojem slučaju Njemačka niti ne bi tražila izručenje jer bi počinitelji kaznenog djela bili kažnjeni odgovarajućom kaznom te bi potvrdila da u Hrvatskoj postoji vladavina prava.

Na žalost, Hrvatski sabor do danas nije donio Zakon o razotkrivanju informacija (Zakon o lustraciji) dakle niti jedna hrvatska Vlada do danas se nije ozbiljnije bavila tim problemom što znači da u Hrvatskoj i danas ne postoji vladavina prava. Predmetni postupak je, na žalost provela Njemačka nakon pokušaja sprječavanja izručenja spomenutog dvojca kojemu smo svjedočili 2013. godine kada je Milanovićeva Vlada izglasala tzv. Lex Perković.

Hrvatski suverenisti utvrđuju da ova presuda predstavlja upozorenje, a i poticaj Hrvatskoj da nije kasno za donošenje navedenog zakona čak dapače dokazuje da je žurno potrebno donijeti zakon temeljem kojega bi bilo moguće otkriti još više pojedinačnih slučajeva kršenja ljudskih prava, a u navedenom i sličnim slučajevima i kaznenih djela koja ne zastarjevaju za progon.

Slijedom navedenoga ponovno obavještavamo hrvatsku javnost i ističemo da su dana 21. rujna 2018. godine Udruga udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata RH Grada Zagreba i Zagrebačke županije i Udruga obitelji umrlih branitelja iz Domovinskog rata RH, članice Pokreta Hrvatski suverenisti, aktualnoj Vladi, Saboru i predsjednici Republike Hrvatske podnijele Inicijativu za donošenje Zakona o razotkrivanju informacija na koju do sada nisu dobile odgovor niti nakon upućene požurnice i nekoliko službenih priopćenja.

Stoga pozivamo Vladu RH da prihvati našu Inicijativu te da uputi u žurni postupak Zakon o razotkrivanju informacija radi zaštite interesa Hrvatske države i naroda od unutarnjih i vanjskih neprijatelja. Hrvatski suverenisti poručuju da za istinu nikada nije kasno.

Komentiraj