SMJENA U VATIKANU: Odbor za slučajeve seksualnog zlostavljanja isključio Britanca Saundersa

Podijelite članak

vatikan, rim, san pietro, italija, bazilika

Iz Vatikana je priopćeno kako je Savjetodavni odbor za slučajeve seksualnog zlostavljanja odlučio isključiti svog člana, Britanca Petera Saundersa. Smijenjen je „jer se nije slagao s komisijom po nekim pitanjima“.

Valja reći kako je Peter Saunders dok je bio dijete i sam bio žrtva zlostavljanja. On je bio i najoštriji kritičar Vatikana zbog sporog napredovanja u provođenju mjera u zaštiti djece i kažnjavanju biskupa koji su skrivali svećenike osumnjičene za zlostavljanje djece.

Saunders se i zalagao da Odbor odmah reagira u nekim pojedinačnim slučajevima. U priopćenju Vatikana može se iščitati kako je odlučeno “da Peter Saunders uzme odmor iz članstva i da razmisli kako bi najbolje mogao podržati rad odbora”.

Svjetski mediji komentiraju kako je ova odluka na neki način i udar naporima Pape Franje da pokaže odlučnost u borbi protiv zlostavljanja, jer je Saunders dava i te kakav kredibilitet Odboru.

U svojoj izjavi Saunders pak navodi da su ga ostali članovi Odbora pitali bi li se povukao jer su zaključili da mu više ne mogu povjeriti neki posao unutar zadataka Odbora.

“Ne želim ih spriječiti da nastave obavljati posao, tako da nisam imao izbora osim da se povučem”, izjavio je na sve Saunders.

Podsjetimo da je Odbor formiran 2013. godine i imao je ulogu savjetnika Vatikana o zaštiti djece, educiranju crkvenog osoblja o zlostavljanju i držanju pedofila izvan redova svećenstva. Također je lani usvojen i prijedlog Odbora da sam Vatikan osnuje sud koji će se baviti slučajevima biskupa optuženih da nisu zaštitili djecu od seksualnog zlostavljanja. (p. m.)

Komentiraj