SELJACI U PANICI: Zašto moraju krave na prisilno klanje a mlijeko je jeftinije od vode?

Podijelite članak

krave

Tim’s team premijera Oreškovića doživio je velike kritike u vapaju za spas mljekarskog sektora, uz poražavajuće brojke, usporedbe  i poruke upozorenja o posljedicama.

“Nakon posljednjeg smanjenja cijene mlijeka za 23 lipe, za 10 posto, a bilo je to u drugoj polovici veljače, na prisilnom klanju završilo je 3.500 mliječnih krava. Na razini godine to je 50.000 grla, i do 40 posto ukupne proizvodnje. Samo u Slavoniji u posljednjih mjesec dana ugašeno je 70 farmi. To je i gubitak za proračun i za radna mjesta. Komu treba ovakav scenarij, ova neodrživost stanja u mljekarstvu i da narod njegovim slomom završi na ulici – sipao je nezadovoljstvo stanjem u mljekarstvu Branko Kolak, predsjednik Saveza udruga hrvatskih uzgajivača holsteina (SUHUH) na konferenciji za novinare u Đakovu, a piše Glas Slavonije.

Zavapio je i predsjednik Života Anun Laslo:

“Naše farme obilaze ljudi iz Libanona, kupuju čak i steone junice i odvoze na klanje. Očekivali smo od ove, kako su ju najavili, stručne Vlade, razumijevanje, dijalog, naš program za poljoprivredu dobio je zeleno svjetlo svih, no pomaka, rješenja, poziva na dijalog nema.”

Laslo nudi i opcije:

“Ili rasprodati stoku i napustiti Slavoniju ili uzeti stvari u svoje ruke i posegnuti za radikalnim mjerama. Političare – od Pantovčaka do Sabora, pozvao je da prestanu zamarati javnost partizanima i ustašama, da služe narodu.”

Na nelogičnosti i podcjenjivanje rada proizvođača mlijeka Antun Laslo upozorio je malim performansom s artiklima na stolu.

“Litra svježeg mlijeka ekstrakvalitete stoji 2,63, a litra i pol obične flaširane vode dvostruko – 5,49 kune. A za tu litru mlijeka potrebna je staja, stoka, mužnja, 24 sata rada 365 dana u godini, njiva. Cijena ovom mlijeku je 2,63, a ispod 3,20 kune ona se ne može proizvesti. Kako da se proizvodi u takvim uvjetima? Pozivam potpredsjednika Vlade Petrova, jer on je psihijatar, da nas pregleda, pričinjavaju li se nama bijeli miševi, jesmo li normalni. Neka nas potom pošalju k prvom potpredsjedniku Vlade Karamarku da on vidi jesmo li protiv ove države kada upozoravamo na neodrživost stanja u mljekarskom sektoru i nerazmjer cijena litre mlijeka i boce obične vode”, ogorčen je Laslo.

Komentiraj