POČELI INCIDENTI: Tri intervencije naše policije u Savudrijskoj vali

Podijelite članak

policija, patrolni brod, hrvatska

Iz Ministarstva unutarnjih poslova doznaje se kako je danas hrvatska policija zabilježila tri slučaja povrede crte razgraničenja u Savudrijskoj vali.

U priopćenju se kaže:

Tijekom današnjeg dana, 1. srpnja 2017. godine, hrvatska je policija evidentirala tri slučaja povrede crte razgraničenja na moru:

– u 10,45 sati, na 0,9 NM i 8 milja od Rta Savudrija, unutar teritorijalnog mora RH, policijsko plovilo Republike Hrvatske zateklo je slovensko policijsko plovilo te su nakon uspostavljenog kontakta izdali upozorenje kako se nalaze unutar teritorijalnog mora RH te da ga napuste, što su u 11,05 sati i učinili. Napominjemo da je prije postupanja hrvatskog policijskog plovila, slovensko policijsko plovilo u prolazu, bez zaustavljanja, upozorilo hrvatsku ribaricu da se nalazi u teritorijalnom moru Slovenije te se nakon toga bez ikakvog postupanja udaljilo od ribarice.

– u 11 sati, na crti razgraničenja, uočen je ulazak slovenskog policijskog plovila na 0,8 milja u teritorijalnom moru RH i 1,9 milja od Rta Savudrija. Također je uspostavljen kontakt s plovilom te je upozoreno da se nalazi unutar teritorijalnog mora RH. Policijsko je plovilo potom napustilo teritorijalno more RH.

– u 14,06 uočeno je slovensko policijsko plovilo kako uplovljava u teritorijalno more RH s kursom plovidbe prema hrvatskoj ribarici. Prije dolaska slovenskog policjskog broda do hrvatske ribarice na 0,3 milje u teritorijalnim vodama RH i 1,7 milja od Rta Savudrija uspostavljen je kontakt sa slovenskim policijskim plovilom, izdano im je upozorenje da napuste teritorijalno more RH, što su u 14,28 sati i učinili.

Nije bilo kontakta između hrvatske ribarice i slovenskog policijskog broda.

O svim povredama crte razgraničenja Ministarstvo unutarnjih poslova će obavijestiti Ministarstvo vanjskih i europskih poslova.

Komentiraj