PLENKOVIĆ PORUČIO STIERU: “Svatko se može kandidirati za čelo HDZ-a”

Podijelite članak

Dok vladajući HDZ traži crnog labuda koji je, smatraju, krivac za neočekivano slabiji rezultat na europskim izborima, kritike stižu iz same stranke. Davor Ivo Stier poručio je da birači ne žele korupciju i klijentelizam i da je to razlog neuspjeha HDZ-a na izborima.

Odgovor predsjednika stranke Andreja Plenkovića nije dugo čekao, a nanizale su se i brojne reakcije oporbe. Nedjeljni izbori, barem kada je HDZ u pitanju, i dalje su u fokusu. Davor Ivo Stier smatra da je stranka doživjela neuspjeh, a pale su i ozbiljne optužbe.

“Birači su nam poslali poruku. Našli su kanal kako će poslati tu poruku. Poruka je da su borba protiv korupcije i klijentelizma izuzetno važne i trebaju biti u središtu našeg djelovanja. Birači su nam poslali poruku da HDZ za uvjerljivu poruku mora imati i podršku desnih birača”, objasnio je Stier.

Misli li da je predsjednik stranke Andrej Plenković odgovoran za loš rezultat stranke? “Mnogi će sada možda biti generali nakon bitke. Nije moje da upirem prstom. Ja sam govorio i poduzeo poteze koje sam mislio da su potrebni onda kada je trebalo. Uvijek s namjerom da HDZ bude jak i da se ne dogodi ono što se sada dogodilo. A dogodilo se to da se biračko tijelo podijelilo.”

Brzo mu je odgovorio Plenković: “HDZ se nije nigdje odmaknuo. To su oni glasali na ovim izborima. Kada dođu parlamantarni izbori, vidjet ćemo za koga će glasati. Na parlamentarnim izborima mi ćemo pobijediti?”

Hoćete li vi tada biti predsjednik stranke?”, zanimalo je novinare. “Sigurno”, uvjereno je odgovorio Plenković.

Za privlačan politički projekt potrebne se promjene, nabrajao je Stier. “Ujediniti stranku, ujediniti biračko tijelo.”

“Kao predsjednik stranke?, pitali su novinari. “Zašto ne”, odgovorio je Stier.

“Kada budu unutarstranački izbori svatko se može kandidirati”, poručio je Plenković.

Za Stiera neće biti sankcija, mi smo demokratska stranka, izjavio je njegov stranački kolega Branko Bačić.

“Očekivao sam veći angažman Davora u kampanji. Njegovo je legitimno pravo komentirati izbore, ali je vrijeme za stranku i uspjeh stranke bilo prije izbora u izbornoj kampanji. Ne slažem se s njime da je stranka doživjela neuspjeh”, rekao je Bačić.

Bačić je pozvao Stiera da da svoj doprinos analiziranju kampanje, odnosno pronalasku crnog labuda. A hoće li problemi u HDZ-u utjecati na stanje u vladajućoj koaliciji? SDSS-ovac Milorad Pupovac: “Mi ne vidimo da je ta vrsta previranja i rasprava koje su otvorene nakon europskih izbora poprimila takve razmjere da bi trebali izazivati tu vrstu pitanja ili zabrinutosti. Smatramo da je to nešto što nije neočekivano, a kako će se to razvijati, mi ćemo pratiti.”

Ne vjerujem da će HDZ doći u priliku da zaljulja Vladu, situacija će se smiriti, komentirao je predsjednik Demokrata Mirando Mrsić.

“Na način da će jedna struja otići iz HDZ-a. Ali sasvim sigurno je da će Plenković pokušati ostati na vlasti do 2020. kada će Hrvatska predsjedavati EU-om pa će izbori biti redoviti 2020. godine. HDZ je naučio svoju lekciju”, objasnio je Mrsić.

Na situaciju u HDZ-u osvrnula se i čelnica GLAS-a Anka Mrak Taritaš. “HDZ je na vlasti zahvaljujući jednoj trgovačko-ucjenjivačkoj koaliciji i tako opstaje na vlasti. Kada se napravilo jedno preslagivanje i kada je jedna stranka izdala svoje birače i dala podršku gospodinu Plenkoviću, a njemu podršku daje gospodin Bandić sa svojim žetončićima. On je tako na vlasti i tako se na vlasti održava. U HDZ-u neka sjednu i dogovore se što će dalje. Ja bih voljela da se ne dogovore”, jasna je Mrak Taritaš.

Poruku ima i njezin kolega iz Amsterdamske koalicije, šef HSS-a Krešo Beljak: “HDZ ima određenih problema. Ja im želim da te probleme nikad ne riješe i da nestanu s hrvatske političke scene kao takvi. S time, moram reći, gospodina Stiera dosta dobro poznajem, ne slažem se s njegovim političkim stajalištima, ali ako ništa drugo, čovjeku se ne može prigovoriti ono što se može 90 posto HDZ-ovaca, a to je da su mu prsti u pekmezu.”

Ovo je početak kraja Vlade HDZ-a, bez obzira tko bude na čelu, smatra SDP-ovac Gordan Maras. “Što se tiče predsjednikovanja u HDZ-u, najmanje me interesira koliko će gospodin Plenković tamo biti predsjednik. Kako se situacija razvija, za SDP bi bilo najbolje da ostane što duže”, zaključio je Maras.

Komentiraj