PLENKOVIĆ JOŠ SIGURAN: Dok su na vlasti, u HDZ-u ne smjenjuju lidere – kaže Lalić

Podijelite članak
Foto: Screenshot/Youtube
Foto: Screenshot/Youtube

Trese li se fotelja Andreja Plenkovića na čelu HDZ-a? Jučer se na izvještajnom saboru te stranke dalo naslutiti kako ima onih koji drže da je vrijeme za preuzimanje odgovornosti.

Piše: Jurica Gašpar (Media servis)

Plenkovićevim odlaskom ili dolaskom nekog novog lidera, poput Stiera čiji je govor pred 5000 izaslanika u dvorani Dražena Petrovića bio najzapaženiji, HDZ se dok je na vlasti, ne odriče svog lidera, tvrdi za Media servis politolog Dražen Lalić.

”Imali ste šansu. Mogli ste biti članovi Vlade ili ostati u Vladi i dati svoj doprinos”, odgovorio je kritičarima premijer Andrej Plenković u završnom govoru. Na upit novinara kako je protumačio Stierovu spremnost, i misli li da namjerava preuzeti HDZ, odgovorio je:

“Kada netko nema hrabrosti i želje da sudjeluje u Vladi u kojoj ima mjesto potpredsjednika i ministra vanjskih i europskih poslova, nego godinu dana nakon toga šalje ovakve poruke, to je više njegova stvar i njegovo pitanje, a ništa drugo”, odgovorio je Plenković.

Upitan radi li na preuzimanju vodstva stranke, Stier kaže:

“Ništa ne isključujem, ali ima vremena. Mislim da je dobro što u HDZ-u na demokratičan način svi mogu govoriti otvoreno, dati ton koji misle da je potreban”, rekao je Stier.

Kad se sagledaju zbivanja u HDZ-u od smrti Tuđmana do danas, moguće je ustanoviti čvrste obrasce te stranke prema svojim liderima, komentirao je za Media servis najnovija zbivanja u toj stranci sociolog i politički analitičar Dražen Lalić.

“Vrlo je jednostavno: Dok oni isporučuju robu, a roba se tiče ostajanja na vlasti, osvajanja vlasti ili izvjesnog osvajanja vlasti, dotle ta stranka stoji homogeno uz svoje lidere. Mislim da će jedno vrijeme još Plenković biti na čelu HDZ-a, ali na prvoj većoj krivini on će biti smjenjen opet homogeno kao što je homogeno izabran.”

I sama najava orkestrirane kritike uglednih članova stranke dovodi do povoljnih reakcija delegata protiv predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića, kaže Lalić i dodaje kako sumnja da će do smjena rukovodstva tako lako i tako brzo doći.

“Dok je god HDZ na vlasti, HDZ ne smjenjuje svog lidera, ako lider, kao što je bilo u slučaju Sanadera, sam otiđe s tog položaja.” Kad je riječ o demokratizaciji stranke, HDZ se treba prilagoditi trendovima, zaključuje Lalić.”Njome upravlja, što se u konačnici vidjelo i jučer, njeno vodstvo. Taj željezni zakon oligarhije posebno je prisutan kod HDZ-a i ta demokratizacija unutar stranke će biti ili već je jedna kozmetika na licu HDZ-a koje je u unutarnjim odnosima prilično autoritarno”, zaključuje Lalić.

Komentiraj