PETROV SINDIKATIMA: Ne vjerujem da se trebalo prijetiti tužbama

Podijelite članak

božo petrov

Vode se pregovori vladinoga i sindikalnog pregovaračkog tima o izmjenama kolektivnog ugovora za javne službe, odnosno ostvarenju sporazuma o povećanju osnovice za plaće od šest posto.

Novi sastanak zakazan je za petak, 1. travnja, a o sastankui Božo Petrov, potpredsjednik Vlade kaže:

“Definirali smo da ćemo razgovarati o tome kada ćemo aktivirati sporazum. Nije upitno postoji li obveza Vlade, no postoji realna situacija u kojoj se nalazimo. Nadam se da će i sindikati imati sluha za to, a mi ćemo se dogovarati kada će nastupiti aktivacija tog sporazuma. Mislim da je korektno da razgovaramo i donosimo zajednički sastanak. Znamo da nismo planirali trenutačno novce u proračunu za isplate po ovim obavezama, i zato kažemo da nema novca. No, želimo biti korektni prema sindikatima i dogovoriti kada će se aktivirati sporazum.”

“Mi ćemo kroz ove pregovore doći do zajedničkog rješenja. Bazirat ćemo se na sporazumu od šest posto osnovice, i nadam se da ćemo obuhvatiti i više, no glavni ključ je osnovica od 6 posto.”

Petrov kaže da će sada poslati prijedlog sindikatima, i usuglašavat će se s njima prije sastanaka da bi se oni odvijali brže. “S obzirom na način razgovora, ne vjerujem da se trebalo prijetiti tužbama”, kaže Petrov. Rekao je i da je opravdano nepovjerenje sindikata jer su nekad bili izigrani.

“Što se tiče kolektivnog ugovora, on u ovome trenutku nije tema, ali nadam se da će biti moguće uključiti i druge točke. Kolektivni ugovori svakako uskoro idu u promjene, ali idemo korak po korak”, kaže Petrov.”

 

Komentiraj