OPASNE VRUĆINE: Hrvatsku trese novi toplinski val – i 37 stupnjeva kao normalno

Podijelite članak

ZNANSTVENICI UTVRDILI: Srpanj oborio sve rekorde - najtopliji u 137 godina

U Hrvatsku stiže novi toplinski val čiji vrhunac očekujemo u srijedu i četvrtak kada će u cijeloj zemlji opasnost od visokih temperatura biti velika, a u većini regija i vrlo velika.

Ovoga tjedna započinje najjači toplinski val gdje će u pojedinim mjestima temperatura dosegnuti i 37 Celzijevih stupnjeva. Iznimno visoke temperature očekuju se na području Knina i Karlovačke županije, Siska i istoka Hrvatske. Prognostičar Državnog hidrometeorološkog zavoda Izidor Pelajić.

“U ovakvoj situaciji čitava Hrvatska će biti pogođena toplinskim valom. Razlika je u temperaturama zraka, kako onim najnižim jutarnjim koje će biti visoke i imat ćemo tople, vrlo tople noći. Dnevne temperature će također biti vrlo visoke. Razlika u temperaturama može iznositi i više od pet stupnjeva, ali će i dalje biti pod utjecajem toplinskog vala”, objasnio je prognostičar.

Stručnjaci savjetuju izbjegavanje boravka na direktnom suncu od 10 sati ujutro do 16 sati poslijepodne te dovoljan unos tekućine. Posebno treba paziti na djecu, starije osobe i kronične bolesnike. Doktorica Ana Puljak iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar.

“Kada su velike vrućine treba paziti na dovoljan unos tekućina, s tim da ne treba unositi samo vodu, nego i unositi minerale, a to su izotonične tekućine. Najbolje je biti u hladu, a kada su vrlo visoke tempretaure onda u zamračenim, rashlađenim prostorijama. Ako imate klima uređaj, onda ga upalite, ali razlika u temperaturi ne smije biti veća od šest do sedam stupnjeva.”

Prema prognozama i početkom sljedećeg tjedna se ne očekuje značajniji pad temperature.

Komentiraj