ODLAZAK GENIJA: Umro čuveni fizičar Stephen Hawking

Podijelite članak

Stephen Hawking

Stephen Hawking, britanski teoretski fizičar svjetskog glasa, umro je u 76. godini u svom domu u Cambridgeu, objavila je njegova obitelj.

“Duboko smo žalosni što je naš dragi otac danas preminuo. Bio je veliki znanstvenik i izvanredan čovjek čiji će rad i naslijeđe dugo živjeti”, poruka je Hawkingove djece Lucy, Robertw i Tima.

“Njegova hrabrost i upornost, zajedno s briljantnim umom i humorom, inspirirala su ljude širom svijeta”, piše u objavi.

Rođen je u Oxfordu 1942. godine, a fiziku je studirao na Sveučilištu Oxford. Doktorsku disertaciju iz kozmologije obranio je na Sveučilištu Cambridge.

Članom Kraljevskog društva iz Londona, jednog od najstarijih znanstvenih udruženja na svijetu, postaje od 1974. godine.

Zatim je profesor matematike i fizike na Lucasovoj katedri Sveučilišta Cambridge, gdje su predavali velikani poput Isaaca Newtona i Paula Diraca.

Važan je njegov doprinos na poljima kozmologije i kvantne gravitacije, a poznat je i po pisanim djelima u kojima iznosi svoje teorije o svemiru.

Znanstveni bestseler “Kratka povijest vremena” (A Brief History of Time) je njegovo najpoznatije i najpopularnije djelo.

Valja reći kako je u mladosti obolio od amiotrofične lateralne skleroze (ALS), paralizirajuće bolesti koja uzrokuje slabljenje tjelesnih mišića.

Kada mu je bolest dijagnosticirana u dobi od 22 godine predviđeno mu je još svega nekoliko godina života.

Nepokretan, u kolicima, izgubio je potom i sposobnost govora, pa je s okolinom komunicirao jedino uz pomoć računalnog sintetizatora glasa.

Komentiraj