O TOME SE GOVORI: Vučićev SNS ulazi u Pučku stranku – HDZ suzdržan, kaže Plenković

Podijelite članak

Andrej Plenković

Europska pučka stranka (EPP) sutra odlučuje o tome hoće li Vučićeva stranka biti primljena u EPP, tj. dobiti status pridružene članice.

Predsjednik HDZ-a i premijer Andrej Plenković o tome je rekao:

“Stav HDZ-a će biti da ćemo biti suzdržani. Prvi razlog je što taj proces traje više od tri godine, dakle od zahtjeva SNS-a za dobivanje statusa pridružene članice, koji slijedi status države Srbije u kontekstu pristupnih pregovora, on je praktički dogovoren nakon posjeta specijalne radne skupine koju je EPP poslala u Beograd, i niza razgovora koje su se dogodili.

Smatramo da SNS kao vodeća stranka u Vladi RS treba u ovom procesu ispuniti obveze koje se tiču otvorenih pitanja vezanih za poglavlje 23., a ona se odnose na dobrosusjedske odnose i rješavanje niza pitanja za procesuiranje ratnih zločina, rješavanje pitanja koja se odnose na zaštitu manjina, pitanja o Zakonu o regionalnoj jurisdikciji, koja su na neki način još otvorena u odnosima Hrvatske i Srbije.”

Plenković je naglasio kako smatra da će se takvim stavom otvoriti prostor da Vlada RH pristupi “dugotrajnom rješavanju pitanja koja opterećuju naše odnose zadnjih 25 godina.”

Komentiraj