O TOME SE GOVORI: Sve predsjedničine ministrice i ministri

Podijelite članak

kolinda grabar kitarović

Bivši voditelj Ekspertne radne skupine za kurikularnu reformu Boris Jokić, izazvao je dosta bure kada je otkrio da mu je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović 2015. godine ponudila mjesto ministra obrazovanja u privremenoj nestranačkoj vladi.

“Radi se o tome da je u situaciji kad su bili parlamentarni izbori 2015. godine, 22. prosinca, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović zbog problema s formiranjem vlade formirala privremenu Vladu Republike Hrvatske, i ponudila meni da budem ministar. Ja sam bio pristao u toj vladi biti taj privremeni ministar. Ta vlada nikad nije zaživjela”, rekao je o svemu Jokić.

U medijima je osvanu spisak ljudi koji su trebali sjediti u toj vladi.

Nikola Brzica, savjetnik uprave u MSAN-u, u bivšoj tvrtki ministra Damira Krstičevića, trebao je voditi ministarstvo obrane, a ministar vanjskih poslova trebao je biti Mate Granić, sada posebni savjetnik predsjednice.

Socijalnu skrb trebala je voditi Bruna Esih iz stranke Neovisni za Hrvatsku, miistrica pravosuđa trebala je biti varaždinska odvjetnica Ljiljana Levatić-Uskoković, a privremeni premijer trebao je biti Damir Vanđelić, predsjednik uprave Croatia osiguranja, koji je prije toga radio u Adrisu.

Za ministricu kulture predložena je književnica Milana Vuković Runjić, za zdravstvo Mario Zovak, predstojnik klinike za kirurgiju KBC-a Sestre milosrdnice.

Zdravko Marić bio bi kao i sada ministar financija, a ministar uprave trebao je biti Mate Radeljić, sada savjetnik predsjednice za unutarnju politiku.

Anamarija Kirinić, sada predstojnica ureda predsjednice, bila bi ministrica unutarnjih poslova. SDP-ov Davorko Vidović bio bi ministar rada, a ministrica regionalnog razvoja i fondova EU-a Nataša Mikuš Žigman, koja sada obavlja dužnost državne tajnice u Ministarstvu gospodarstva.

Miroslav Božić vodio bi ministarstvo poljoprivrede. On je bivši državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede i aktualni savjetnik Uprave tvrtke Viro.

Ministrica prometa trebala je biti Jadranka Juriša, direktorica udruženja Hrvatski cestar, a turizma Danijela Mihalić Gračan, profesorici na opatijskom fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu.

Komentiraj