NAKON PRESUDE SVEĆENIKU PEDOFILU: Ovako sudac Ivan Sajter objašnjava zašto nema zatvorske kazne

Podijelite članak
Foto: Screenshot RTL/Pixabay.com
Foto: Screenshot RTL/Pixabay.com

Svećenik iz Slavonije i Baranje, koji je seksualno zlostavljao dječaka, neće iza rešetaka, već će raditi za opće dobro – presuda je koja je izazvala mnogo nevjerice i kritika u javnosti.

Takvu je presudu donio Ivan Sajter, sudac Općinskog suda u Osijeku, a on je za RTL o presudi rekao:

“Niti je žrtva govorila o silovanju, niti je ijedan dokaz u spisu ukazao na to da je bila riječ o silovanju. Okrivljenik je optužen za spolni odnos bez pristanka. U smislu da žrtva kao osoba koja je imala 16 godina nije bila u mogućnosti dati valjani pristanak za spolni odnos zbog svoje ovisnosti o svećeniku”.

Optužnicom ga se teretilo da je u noći između 5. i 6. siječnja 2002. godine u crkvenim prostorijama u jednom mjestu u Slavoniji i Baranji silovao dječaka koristeći njegovu nedovoljnu emocionalnu razvijenost i prethodno stvorenu duhovnu i psihičku ovisnost o sebi kroz duhovno savjetovanje.

Dječaku je ponudio pivo, za vrijeme prijateljskog druženja, potom je svećenik otišao u kupaonicu za 15-godišnjakom, prišao mu s leđa i neprikladno ga dirao, a potom ga odveo u susjednu sobu i položio na krevet gdje je legao na njega i bez dječakove privole silovao ga.

Dječak se, nakon ovog strašnog događaja pokušao ubiti, a istražiteljima je žrtva ispričala da je nakon što ga je silovao, svećenik rekao: “To znamo samo ti, Bog i ja.”

Svećenik se navodno “trljao” o dječaka, koji je bio ministrant, kada su bili nasamo, i prije silovanja.

Svećenikova žrtva, sjemeništarac, sve je prijavio 11 godina kasnije.

Sudac Ivan Sajter objasnio je: “Silovanje pretpostavlja prijetnju silom, o čemu u ovom slučaju nije riječ. Dakle, kazna je u granicama propisane – nije ublažavana. Je li adekvatna, vidjet ćemo što će o tome reći Županijski sud, kao drugostupanjsko tijelo.”

S

Komentiraj