NAKON POZIVA VUČIĆU: Igra li predsjednica “solo”, ili je sve koordinirano s Vladom

Podijelite članak
Izvor: Predsjednica.hr
Izvor: Predsjednica.hr

Poziv predsjednice Kolinde Grabar Kitarović srbijanskom predsjedniku Aleksandru Vučiću zatekao je Vladu, piše danas Večernji list, no naši izvori uvjeravaju kako se taj posjet mjesecima planira.

Piše: Željka Gulan

Ipak ostaje pitanje – je li predsjednica odigrala solo igru?

Nekoliko sati nakon što je premijer Andrej Plenković objašnjavao zašto smo Srbiji poslali notu, a dan ranije to učinila ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić, predsjednica Kolinda Grabar Kitarović svečano je objavila kako srbijanskog predsjednika poziva u Hrvatsku.

Zateklo je to mnoge tim više što se od vikenda ponovno otvorila hrvatsko-srpska verbalna fronta zbog sporne izložbe o Jasenovcu u sjedištu u UN-a, zbog čega smo Srbiji uručili notu. Bivša ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić iz Glasa kaže da je to važan događaj i da Vlada ne bi smjela biti time iznenađena.

“To je nešto što apsolutno mora biti u koordinaciji između svih čimbenika koji definiraju vanjsku politiku Hrvatske, a ne može biti jedan momentalni potez o kojemu nitko drugi ništa ne zna ili sazna iz novina, jer to treba biti zaista pripremljeno, da bude smisleno i da bude svrhovito, da postigne neki rezultat koji je u interesu svima”, kaže Pusić.

Foto: Predsjednica.hr
Foto: Predsjednica.hr

Njezin nasljednik u Ministarstvu Miro Kovač (HDZ) također kaže da je dijalog nužan. Kad je riječ o tome je li Vlada iznenađena ili ne, kaže kako kod svakih takvih posjeta postoje konzultacije.

“Znači postoji jedna normalna konzultacija, imamo hrvatski Ustav i tako funkcionira. Ali ponovimo ono što je bitno, ako već dođe do tog susreta, to mora biti nešto kvalitetno, mora se dogoditi jedan iskorak, to mora biti vidljivo, da hrvatska javnost vidi da je imalo smisla razgovarati s gospodinom Vučićem u samoj Hrvatskoj. Predlažem da riješimo pitanje zastupaju li se hrvatske manjine u skupštini u Srbiji”, rekao je Kovač.

Mostov Miro Bulj nije skrivao iznenađenje najavom poziva predsjednice Vučiću, a nakon hrvatske note Srbiji: “Hvalimo se da imamo karijerne političare na čelu države, diplomate. Međutim ovo je politika glup, gluplji, najgluplji.

“Ne znam zašto bi Vlada bila iznenađena, kad ja nisam iznenađen, komentirao je SDSS-ov Milorad Pupovac koji poziv pozdravlja:

“Teško mi je govoriti do koje mjere je cijela stvar koordinirana s obzirom na aktualne polemike i razmjene diplomatskih nota. Ali ono što mi svi znamo to je da se na tom susretu radi već mjesecima”, izjavio je Pupovac.

Komentiraj