NAKON IZGUBLJENE ARBITRAŽE ZA INA-U: Hrvatska je napravila sve što je mogla – kaže premijer

Podijelite članak

andrej plenković

Nakon što je švicarski Savezni sud odbio je zahtjev za poništenje arbitraže koju je Hrvatska izgubila od MOL-a oglasio se premijer Plenković.

“Hrvatska je napravila sve što je mogla, a sam problem jedan je od mnogih koje je ova Vlada naslijedila. Naša je odgovornost bila da uz pomoć pravnih zastupnika probamo i taj pravni put. Arbitraža u Washingtonu ima jedan drugi predmet, Taj proces traje a Hrvatska skuplja dokaze koji idu u prilog našim interesima”, rekao je Plenković, a prenosi Media servis.

INA grupa objavila je financijske rezultate za devet mjeseci ove godine. U odnosu na isto lanjsko razdoblje, rasli su i prihodi i dobit. Neto prihodi iznose gotovo 13,5 milijardi kuna, a neto dobit 1,2 milijardi kuna. Također, odnos duga i kapitala najniži je u povijesti kompanije što pokazuje oporavak poslovanja.

U razgovoru za Jutarnji list Igor Sečin, čelnik Rosnefta, ruskog naftnog diva u većinskom vlasništvu Ruske Federacije, izjavio je da su zainteresirani za investicije u regiji te da razmatraju mogućnosti ulaska u vlasničku strukturu Ine. Upoznat sam s time kako je hrvatska Vlada već nekoliko puta izjavila da očekuje modernizaciju rafinerija, no da je mađarski MOL, najavio planove za zatvaranje pogona u Sisku. mi smatramo da nema razloga zatvarati rafineriju koja nakon modernizacije može zauzeti važnu poziciju na europskom tržištu prerade nafte, kazao je Sečin za Jutarnji list.

Na pitanje je li istina da se čelnici Rosnjefta interesiraju kako bi postali partneri Vlade u upravljanju Inom, premijer Plenković je odgovorio da je vidio najave intervjua gospodina Sečina ali da ga nije još čitao no da će ga danas pročitati sa zanimanjem.

Komentiraj