NAKON BREXITA: Škotska bi mogla staviti veto na izlazak UK iz EU

Podijelite članak

glasgow

Škotska koja je glasala za ostanak u EU mogla bi staviti veto na Brexit. Premijerka Nicola Sturgeon najavila je za BBC da će takav zahtjev vlada uputiti parlamentu.

Drugi referendum o neovisnosti Škotske čini se izvjesnim.

‘‘Kontekst i okolnosti dramatično su se promijenili od 2014. Ujedinjeno Kraljevstvo u kojem je Škotska tada glasala za ostanak, više ne postoji. Ovo je način kako da najbolje zaštitimo stabilnost i interese Škotske‘‘, rekla je Sturgeon, prenosi Media servis.

Milijarder George Soros upozorava da je britanska odluka o izlasku duboko destabilizirala EU i gurnula ju prema raspadu. Europskim čelnicima predlaže obnovu Unije na novim temeljima kako bi se europski projekt uspio očuvati.

“Velika Britanija može i ne mora polučiti relativno bolji uspjeh izvan Europske unije, ali njeno gospodarstvo i ljudi će značajno patiti u kratkoročnom ili srednjoročnom razdoblju”, rekao je Soros koji je uoči referenduma upozoravao da će Brexit uzrokovati financijski krah u Velikoj Britaniji.

I u Kini zabrinutost zbog posljedica britanske odluke po globalnu ekonomiju. U Kineskoj središnjoj banci ocjenjuju da bi Brexit mogao značiti kraj globalizacije, što bi, upozoravaju, bilo jednako loše i za svijet i za Kinu.

Brexit šok osjećaju i međunarodna financijska tržišta. Nakon oštrog pada funte uzdrman je i euro, dok se ulagači okreću zlatu čija cijena raste. Reagiraju i kreditne agencije. Moody‘s je podsjetimo snizio izglede za britanski rejting sa stabilnog na negativan. Upozorili su da će Velika Britanija imati slabiji gospodarski rast, kao i da će sada uslijediti duže razdoblje nestabilnosti.

Komentiraj