NAJNOVIJE ISTRAŽIVANJE: Pernaru i Plenkoviću raste popularnost – predsjednica Grabar Kitarović u padu

Podijelite članak

sabor, ivan pernar

Mjesečno istraživanje agencije Promocije plus o društvenim i političkim preferencijama CRO Demoskop, provedeno između 1. i 3. veljače, pokazuje nekoliko zanimljivosti.

“Naj” pozitivac među političarima je hrvatski premijer Andrej Plenković s izborom od 24 posto (prema 23,9 posto iz siječnja). Drugo mjesto drži “Nitko” (niti jedan političar kao zasebna kategorija odgovora) s izborom od 13,6 posto (prema 12,9 posto iz siječnja).

Na trećem je mjestu predsjednica Grabar Kitarović s 11,9 posto (prema 13 posto iz siječnja). Anka Mrak Taritaš je na četvrtom mjestu s izborom od 6,9 posto (prije mjesec dana 7 posto), dok je Davor Bernardić sada peti s izborom od 6 posto (prije mjesec dana 7,3 posto).

Veliki porast na ljestvici pozitivnih političara zabilježio je saborski zastupnik Ivana Pernar koji je od kostituiranja aktualnog saziva Hrvatskog sabora bilježi stalan rast izbora. U četiri mjeseca istraživanja on je došao na šesto mjesto s izborom od 5,5 posto i iza sebe ostavio brojne druge političare kao i predsjednika stranke čiji je saborski zastupnik (Živi zid). Među deset najpozitivnijih domaćih političara još su Zoran Milanović (4,4 posto), Božo Petrov (4,1 posto), Zdravko Marić (3,4 posto) i Zlatko Hasanbegović (2,6 posto).

Na vrhu ljestvice negativnog doživljaja hrvatskih političara drže dva političara na zalasku političke karijere, a što je vidljivo i po sve manjoj prednosti u odnosu na ostale sudionike političke arene. Na vrhu ove ljestvice je Zoran Milanović s izborom od 13,5 posto (prije mjesec dana 13,4 posto). Njegov nekadašnji glavni konkurent i bivši predsjendik HDZ-a Tomislav Karamarko je na drugom mjestu s izborom od 12,6 posto (u odnosu na prošlomjesečnih 17,2 posto).

Na treće je mjesto skočio Ivan Pernar s izborom od 11,7 posto (prema 3,2 posto iz siječnja). Tako je isti političar zabilježio veliki rast i na pozitivnoj i na negativnoj ljestvici što je posljedica njegovog “osebujnog” političkog stila koji ne ostavlja ravnodušnima značajan dio biračkog tijela (bilo u pozitivnom ili negativnom smislu). Svi političari, kao zasebna kategorija odgovora, i ovaj su mjesec bili vrlo čest izbor za najnegativnije hrvatske političare (7,5 posto). Među prvih deset najnegativnijih domaćih političkih osoba još su Milorad Pupovac (6,7 posto), Andrej Plenković (6,6 posto), Kolinda Grabar Kitarović (6,3 posto), Ivo Sanader (3,4 posto), Božo Petrov (3,0 posto) i Pavo Barišić (2,2 posto).

MOŽE VAS ZANIMATI:

STRAH OD PLJAČKE: Žena čula zujanje “bušilice” u stanu – policija pronašla čudnog “lopova” – čitajte OVDJE.

SLAVEN LETICA: Josip Broz Tito i ja nakon 36 godina: 1981. i 2017. – čitajte OVDJE.

FOTO: ZASTUPNIK I SPISATELJICA – Pervan objavio fotku s Avom Karabatić, koja kaže da piše poput Zole i Krleže – čitajte OVDJE.

NOVI UHLJEBI: Ilčić posebni savjetnik Stiera za 10.000 kuna mjesečno – čitajte OVDJE.

 

Komentiraj