MINISTARSTVO VANJSKIH I EUROPSKIH POSLOVA: USKOK odbacio kaznenu prijavu Damira Sabljaka

Podijelite članak

damir sabljak

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova je 19. rujna 2018. godine, primilo Rješenje USKOK-a, kojim je odbačena kaznena prijava Damira Sabljaka vezana uz raspored mr.sc. Lorete Bertoša-Kušen u Australiju, kao i uz tvrdnje Damira Sabljaka vezane uz nalaz Državnog ureda za reviziju o lokalno angažiranim osobama u Veleposlanstvu RH u Washingtonu tijekom 2016. godine, u vrijeme mandata veleposlanika RH Joška Pare.

Iako je predmetna kaznena prijava podnesena protiv „nepoznatog počinitelja“, medijskim objavama, kao i raspravama u Hrvatskom saboru, neutemeljeno je imenovan veći broj državnih službenika, osoba imenovanih na dužnost, kao i državnih dužnosnika kao počinitelja navodnih prijevara i prikrivanja istih u službi vanjskih poslova Republike Hrvatske.

Sve teze o organiziranoj prijevari i prikrivanju istih su ovim Rješenjem u potpunosti demantirane. Potpuna je laž i manipulacija koju iznosi zastupnik Grmoja kako „ministrica Pejčinović Burić nije poduzela ništa niti pokrenula bilo kakav postupak“.

Iz Rješenja USKOK-a jasno je kako je MVEP RH bez odlaganja poduzelo sve aktivnosti iz svoje nadležnosti, bez obzira što se radi o događajima iz razdoblja kada su drugi ministri vodili MVEP, tj. koje je prethodilo stupanju na dužnost aktualne potpredsjednice Vlade i ministrice vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske. Temeljem utvrđenih činjenica, a što je potvrđeno i navedenim Rješenjem USKOK-a, ne postoje elementi za pokretanje postupaka zbog povrede službene dužnosti protiv državnih službenika u MVEP RH, kaže se u priopćenju.

Komentiraj