MARKO VUČETIĆ: Zašto Sabor nije usvojio Etički kodeks – zašto je “dobrota” na čekanju?!

Podijelite članak

marko vučetić

Ne znam zašto Sabor još nije usvojio Etički kodeks? – pita se saborski zastupnik Marko Vučetić i ironično zaključuje kako je “stvarno nezgodno da nam je ‘dobrota’ bezrazložno na čekanju”.

Na Facebooku Vučetić piše:

Povjerenstvo kojega sam bio član, obavilo je posao još početkom 2017. godine i tadašnjem predsjedniku Sabora dostavilo je tekst Kodeksa.

Stvarno je nezgodno da nam je ‘dobrota’ bezrazložno na čekanju. Iako, valja priznati, dobrota nekako uvijek i čeka da dođe na red.

Zanimljivo je da je su, prema Bibliji, Adam i Eva izgon iz Edena zaslužili zbog toga što su htjeli ‘prisvojiti’ prosudbu dobra i zla kao takvu. Najkraće: moral služi da čovjek usavršava vlastito djelovanje, a ne da daje sud o drugima.

Bojim se da su, prema ovom kriteriju, javno deklarirani kršćanski aktivisti u RH, uz neke iznimke, redovito ljubitelji stabla jabuke – obožavaju iznositi moralni sud o drugome. No, oni su, zapravo, antikršćani i vojnici otete moralne prosudbe.

Kad je netko došao u posjed nečega što mu ne pripada, što pripada drugome, zar od njega treba očekivati da poštuje drugoga? Ne, pred ovom činjenicom nemoćni su svi kodeksi svijeta, svi ljudi ovoga svijeta, a ako u obzir uzmemo i Bibliju, nemoćan je čak i Jahve.

Komentiraj