MAĐARSKI PREDSJEDNIK ADER: Moguć je otkup dionica INA-e, ali treba vratiti i sve što je MOL investirao

Podijelite članak

janos ader

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović sastala se s mađarskim predsjednikom Janooszom Aderom. Jedno od glavnih pitanja bio je spor s MOL-om oko INA-e te smanjenje gužvi na granicama zbog pojačanih kontrola.

Izvješće: Mila Moralić

Oboje predsjednika istaknuli su da slučaj INA – MOL nije u njihovoj domeni, ali da žele dati poticaj da se spor riješi na obostrano zadovoljstvo. Koliko je uopće realno da se ide u otkup dionica INA-e s obzirom da je država preuzela upravljanje Agrokorom, bilo je pitanje za predsjednicu Grabar Kitarović.

“Držim da bez obzira na problematiku s kojom se susrećemo u ovom trenutku kada je riječ o koncernu Agrokor, mislim da Vlada ima pravo tražiti rješenje u okvirima mogućeg i ono što je povoljno za hrvatsku državu. U tom smislu ću podržati svaki napor vlade da se konstruktivnim razgovorom pronađene zajednički interes sa suvlasnikom i strateškim partnerom MOL-om, promičući održivi razvoj INA-e”, rekla je predsjednica.

Mađarski predsjednik kazao je kako je posljednje vrijeme stvorena povoljnija politička klima za postizanje dogovora. Otkup dionica je moguć ali bi Hrvatska u tom slučaju trebala vratiti i sve što je MOL proteklih godina investirao u INA-u, pojasnio je Ader.

Jedno od važnih pitanja bio je i kaos na granicama nakon uvođenje mjera pojačane kontrole. Ader objašnjava kako je to europsko pravilo koje je Mađarska morala uvesti i od kojeg je Hrvatska zatražila izuzeće.

“Ipak, dugoročno rješenje je otvaranje novih graničnih prijelaza i naravno ulazak Hrvatske u Schengensku zonu”, kazao je mađarski predsjednik.

Predsjednica je najavila da će o tome detaljnije razgovarati za večerom, ali da je u svakom slučaju trenutno stanje neodrživo za 3,5 milijuna putnika godišnje i 900 tisuća vozila koji dolaze iz Mađarske

“Jednostavno ne možemo dopustiti zastoje na granici jer to je u interesu obiju država, jer riječ će prije svega biti o mađarskim državljanima koji žele doći u Hrvatsku na odmor dakle ne želimo im zagorčati taj odmor već na početku”, upozorila je predsjednica.

Komentiraj