LUKA BEBIĆ: Dijaspora treba imati i 20 zastupnika – nepošteno je da imaju samo tri!

Podijelite članak
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot

Luka Bebić, bivši HDZ-ov predsjednik Sabora gostovao je na N1 televiziji i među ostalim govorio i o tome kako je jedno od bitnih pitanja za budućnost Hrvatske je pitanje izbornog sustava.

Bebić se zalaže za više zastupnika iz dijaspore. “Ne može 800 tisuća Hrvata, državljana Hrvatske, predstavljati tri zastupnika u Saboru. Svi državljani Hrvatske imaju pravo birati Sabor i predsjednika Republike. Ako ti ljudi koji imaju hrvatsko državljanstvo imaju samo tri zastupnika u saboru, uključujući one iz BiH i cijelog svijeta, to nije u redu”, rekao je Bebić za N1 i nastavio:

“Nemam ništa protiv da manjine imaju ono što imaju. No, nije pošteno i ne može dovesti do nečeg dobrog da 700 ili 800 tisuća građana koji imaju državljanstvo imaju tri zastupnika u Saboru. Ne možemo isključiti toliko ogromno biračko tijelo iz političkog života Hrvatske. Ako jedna od 10 izbornih jedinica ima oko 300 ili 400 tisuća birača i daje 14 zastupnika, onda najmanje toliko ili možda i 20 trebaju imati hrvatski državljani van Hrvatske. Pritom ne treba ništa dirati u prava manjina”.

 

Komentiraj