LETICA O DOKTORATU: Optužnice protiv Bandića dovode u sumnju njegovu čast i ugled

Podijelite članak

Čast i doktorska počast Milana Bandića: do okončanja sudskih procesa – ako je Sveučilištu u Zagrebi imalo stalo do vlastite časti i ugleda – trebalo bi zamrznuti proces odlučivanja o dodjeli počasnog doktorata zagrebačkom gradonačelniku, ističe naš poznati politički analitičar i sveučilišni profesor Slaven Letica.

Na Facebooku Letica pojašnjava svoj stav:

Ovaj zapis pišem povodom danas zakazanog protestnog okupljanja građana na Trgu Republike Hrvatske, ispred palače Sveučilišta u Zagrebu, pod parolom #sramimse.

Prosvjed je preko društvenih mreža pokrenuo doktorand zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti Stjepan Perko. Motiviran je prijedlogom Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu da se počasnog doktorata (honoris causa) dodijeli dugogodišnjem zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću.

Prvi je javno o tom prijedlogu kritički progovorio dr. Vuk Vuković, profesor političke ekonomije na Zagrebačkoj školi ekonomije i menedžmenta. Njegov javni protest odreknućem diplome zagrebačkog sveučilišta privukao je veliku pažnju medija jer se radi o mladom znanstveniku koji je doktorirao na Oxfordu na temu „Političari, posebni interesi i nejednakost“ koja je itekako povezana s odlukom rektora dr. Damira Borasa i Senata Sveučilišta u Zagrebu da prihvate inicijativu Muzičke akademije o dodjeli naslova počasnog doktora g. Milanu Bandiću.
Štoviše, dodjela počasnog doktorata zagrebačkom gradonačelniku tiče se sve tri ključne riječi Vukovićeve disertacije: „političari“, „posebni interesi“ i „nejednakost“.

Ako mene pitate zaslužuje li Milan Bandić počasni doktorat i treba li ga dobiti, moj se odgovor svodi na elementarnu logiku: ako je Milan Bandić častan čovjek i častan gradonačelnik i ako je OSOBNO zaslužan za izgradnju i opremanje Muzičke akademije, onda je logično da je predložen za dodjelu počasnog doktorata.

Dakle, odgovor na pitanje „ZA“ ili „PROTIV“ počasnog doktorata svodi se pitanje i odgovor o tome je li Milan Bandić ČASTAN čovjek ili ne?

Odgovor na to pitanje zasad nitko ne zna, ali je poznato da niz kaznenih optužnica koje je protiv njega pokrenuo – u ime Republike Hrvatske – DORH, od kojih su neke potvrđene na sudovima, dovode u sumnju njegovu ČAST i UGLED.

Upravo zbog toga, Sveučilište u Zagrebu trebalo bi prekinuti ili „zamrznuti“ proces odlučivanja o dodjeli doktorata dok pravomoćne sudske presude ne potvrde ili ne ospore da je činio kaznena, a time i nečasna djela kojima je doveo u pitanje vlastitu ČAST.

Različiti oblici iskazivanja priznanja i počasti – dodjelom naslova počasnog akademika, počasnog građanina, počasnog profesora, počasnog doktora, počasnog vojnog čina, počasnog odličja, počasnog predsjednika vatrogasnog društva, pa i paljbom počasnog plotuna na sprovodu – u ishodištu imaju pojam i ideju ČASTI.

Bez časti naprosto ne bi trebalo biti počasti koju Hrvatski jezični portal definira kao „javno iskazivanje časti i priznanja“.

U „Slučaju počasnog doktora Milana Bandića“ postoji, dakle, velika nepoznanica koju ozbiljno i odgovorno sveučilište nikako ne bi smjelo zanemariti: ne zna se je li častan čovjek koji zaslužuje – počasti.

Komentiraj