KREŠO BELJAK: Zastupnici u Saboru trebaju biti volonteri – sada je tamo mnogo uhljeba za 15 tisuća kuna!

Podijelite članak

HSS ODABRAO: Na izbore se ide u koaliciji sa SDP-om - odlučio Glavni odbor stranke

“Žalosno je ako cijela država ovisi o jednoj stranci koja ima pet zastupnika”, rekao je gostujući na N1 televiziji Krešo Beljak, čelnik HSS-a, koji je još jednom potvrdio kako njegova stranka ostaje oporba i da neće s HDZ-om.

Beljak smatra kako bi prva reforma nakon izbora trebala biti promjena izbornog zakona jer će se i u budućnosti događati ovakve stvari.

“Naša demokracija je došla do razine da su ljudi na listama za Sabor tamo došli većinom voljom predsjednika stranaka, ne svi, ali većinom”, rekao je Beljak za N1.

“Preferencijalno glasanje je bilo korak naprijed, iskorak, ali ne dovoljan. I dalje je tu situacija da Sabor nije samo predstavničko, nego i zakonodavno tijelo, u ovako podijeljenom društvu s političkim snagama od desnice do anarhista. Potrebno je birati premijera izravno kao predsjednika države, cijela Hrvatska kao jedna izborna jedinica, to bi mu dalo legitimitet, a Sabor da bude predstavvničko tijelo. Ovo što imamo jednostavno nije održivo, ni novi izbori neće promijeniti ništa bitno”.

Na pitanje misli li da je moguće dobiti podršku u Saboru za to, odgovorio je:

“Naravno da ovi u Saboru to neće podržati jer je tamo većina uhljeba za 15-ak tisuća kuna. Zastupnici bi trebali biti volonteri za naknadu, Hrvatska je premala za ovako velik broj profesionalnih političara”.

Komentiraj