KATALONCI TRESU ŠPANJOLSKU: Policija privela mnoge političare nakon racija

Podijelite članak

policija, španjolska

Samo 11 dana uoči najavljenog referenduma o neovisnosti Katalonije, španjolska policija upala je u urede katalonskih institucija i privela nekolicinu političara i time dodatno pojačala napetosti.

Središnja španjolska vlast iz Madrida krenula je u obračun sa katalonskim vlastima uoči najavljenog referenduma o neovisnosti.

I dok je španjolski premijer Mariano Rajoy rekao da e država bila prisiljena djelovati katalonski političari pozvali su građane na miran otpor kako bi zaštitili institucije.

Policija je inače upala u katalonsko ministarstvo vanjskih poslova, ekonomije, socijalnih poslova, telekome i predsjedništvo, a tražili su opremu i dokumente povezane s referendumom zakazanim za 1. listopada.

Policija je ranije zaplijenila pošiljke plakata o referendumu u nadi da će oduzeti i glasačke listiće. Zasad je uhićeno 12 katalonskih dužnosnika, prenosi Media servis.

Vlast u Madridu ima i podršku sudova, pa je tako Ustavni sud suspendirao katalonski zakon.

U strahu od referenduma španjolska vlada preuzela i kontrolu nad katalonskim financijama kako ne bi bile trošene na referendum.

Iako 70% Katalonaca podržava referendum istraživanje prije dva mjeseca je pokazalo da ih se 49% protivi neovisnosti naspram 41% koji su za.

Komentiraj