KAO U KRIMI FILMU: Željeli opljačkati kuću u Čazmi – spriječila ih policija

Podijelite članak

Policijski službenici Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske, u suradnji sa policijskim službenicima Uprave kriminalističke policije Ravnateljstva policije i Županijskim državnim odvjetništvom u Bjelovaru, proveli su kriminalističko istraživanje nad četiri hrvatska državljanina zbog sumnje da su, s namjerom ostvarenja znatne protupravne imovinske koristi, počinili kazneno djelo razbojništva u pokušaju na štetu višečlane obitelji sa adresom stanovanja na području grada Čazme.

U priopćenju, koje prenosimo u cijelosti, dalje stoji:

Policijski službenici Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske su u suradnji sa policijskim službenicima Uprave kriminalističke policije Ravnateljstva policije i Županijskim državnim odvjetništvom u Bjelovaru, proveli kriminalističko istraživanje nad četiri hrvatska državljanina starosne dobi od 39 do 56 godina zbog sumnje da su s namjerom ostvarenja znatne protupravne imovinske koristi počinili kazneno djelo razbojništva u pokušaju, odnosno pomaganja u počinjenju istog kaznenog djela na štetu višečlane obitelji sa adresom stanovanja na području grada Čazme.

Prema unaprijed stvorenom dogovoru dvojica osumnjičenika su tijekom svibnja i lipnja prikupljali podatke o članovima obitelji koji žive zajedno u obiteljskoj kući u kojem se planiralo počiniti kazneno djelo, njihovim navikama i izbivanju iz doma, o rasporedu prostorija unutar obiteljske kuće, o mogućnostima neopaženog i nasilnog ulaska u obiteljsku kuću, kao i druge podatke koji su imali za cilj olakšati i pomoći drugoj dvojici osumnjičenika počinjenje kaznenog djela.

Tijekom tog istog perioda druga dvojica osumnjičenika su na području grada Zagreba pripremali izvršenje kaznenog djela.

U njegovo izvršenje krenuli su tako što su osobnim automobilom marke i tipa „Opel Omega“, koji nikada nije bio registriran u RH i na kojem su se nalazile nepripadajuće registarske oznake, u četvrtak 20.6.2019. godine oko 1 sat došli na područje grada Čazme gdje su ga parkirali nekoliko stotina metara od obiteljskog doma žrtava kaznenog djela na skrovitom mjestu nasipa rijeke Česme.

Nakon toga su se pješice uputili prema stražnjoj strani obiteljske kuće, s namjerom da nasilno i neopaženo provale u obiteljsku kuću pomoću aluminijskih trodijelnih ljestvi i uz korištenje alata pogodnog za provaljivanje te da u prostorijama kuće uz uporabu sile i prijetnje, odnosno korištenjem vatrenog i hladnog oružja od ukućana oduzmu novac.

Od strane policijskih službenika Interventne jedinice Bjelovar osumnjičenici su uočeni kada su se približavali obiteljskoj kući žrtava kaznenog djela, a na izdanu naredbu policijskih službenika da se zaustave dali su se u bijeg prilikom čega su u šipražje odbacili aluminijske ljestve, dok su torbu sa oružjem i alatom odbacili u rijeku Česmu, koju su preplivali i prikrili se na desnoj obali rijeke Česme u blizini mjesta Dereza. Istim putem za njima su u traganje krenuli policijski službenici Interventne jedinice policije koji su ih zatekli i uhitili uz uporabu sredstava prisile s obzirom da su obojica osumnjičenika pružali aktivan otpor. Uhićenici su privedeni u prostorije Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske, dok im je liječnička pomoć pržena u Općoj bolnici Bjelovar te je utvrđeno da je jedan od uhićenika zadobio tjelesne ozljede.

Tijekom očevida na prostoru na kojem su uočeni i uhićeni osumnjičenici, uz pomoć ronioca Antiterorističke jedinice Lučko u koritu rijeke Česme pronađena je torba u kojoj se nalazio jedan pištolj, jedan sklopivi nož dužine oštrice 9,5 cm, jedna metalna teleskopska palica, sprej sa nadražljivom tvari, više desetaka plastičnih vezica, ljepljiva traka, više komada odvijača i metalna poluga tzv. „pajser“.

Osumnjičene osobe koje su pomogle u počinjenu kaznenog djela razbojništva pronađene su i uhićene istog dana te su sva četvorica uhićenika nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja u zakonskom roku predana pritvorskom nadzorniku Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske, a protiv njih je podnesena kaznena prijava Županijskom državnom odvjetniku u Bjelovaru na daljnje nadležno postupanje.

Načelnik Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske je temeljem izvješća o okolnostima uporabe sredstava prisile donio ocjenu da su policijski službenici sredstva prisile uporabili opravdano i zakonito.

Komentiraj