IZVJEŠĆE PU ZAGREBAČKE: Zagrebačka županija među najsigurnijima u državi

Podijelite članak

policija, hrvatskaUkupni je kriminalitet tijekom 2017.godine u padu za više od 5 posto u odnosu na prethodnu godinu, a od svih zabilježenih sigurnosnih incidenata čak se njih 85 posto odnosilo na Grad Zagreb.

Piše: Branimir Fagač

Dokument pod radnim nazivom “ Izvješću o stanju i kretanju sigurnosnih pokazatelja na području Zagrebačke županije u 2017. godini” predstavljen je na sjednici Skupštine Zagrebačke županije, te je jednoglasno prihvaćen od strane svih vijećnika.

Naime, u djelokrugu nadležnosti, PU Zagrebačke, od svih zabilježenih sigurnosnih incidenata, čak se 85% odnosilo na Grad Zagreb, a tek 15% na područje Zagrebačke županije, pohvalio se prošle godine imenovani načelnik PU Zagrebačke.

“U prilog tome govori činjenica da je ukupni kriminalitet na području županije tijekom 2017. godine u padu za više od 5% u odnosu na prethodnu godinu”, istaknuo je Marko Rašić načelnik PU zagrebačke.

Naime, tada je evidentirano 2 366 kaznenih djela, odnosno, njih 130 manje u odnosu na 2016.godinu. Među njima nije zabilježeno niti jedno kazneno djelo ubojstva.

“Evidentirano je samo 12 pokušaja koji su uspješno riješeni. Kolegama iz drugih država, s kojima se redovito sastajemo, taj podatak je fascinantan, te nas, između ostaloga, i iz tog razloga percipiraju kao izuzetno sigurnu županiju”, ističe Rašić.

Zadovoljstvo činjenicom da stopa kriminaliteta od 740 kaznenih djela na 100 000 stanovnika čini Zagrebačku županiju najsigurnijom u državi, izrazili su vijećnici Županijske skupštine, te jednoglasno podržali izvješće.

“Kriminalitet od 2008. do 2017. smanjen je za 30%. U ovakvom nesigurnom svijetu i posebice kada imamo na umu što se u povijesti ‘Lijepe naše’ događalo”, naglasio je Damir Mikuljan, predsjednik Županijske skupštine Zagrebačke županije.

Vijećnici su u raspravi, uz pohvale izvješću, predlagali i neke konkretne mjere unaprijeđenja rada PU zagrebačke.

Tako su, među inim, predložili i korištenje sredstava fondova Europske unije u podizanju sigurnosti gradova i općina Zagrebačke županije te jačanja preventivnih aktivnosti u suzbijanju kriminaliteta.

“Zahvaljujem se Zagrebačkoj županiji na sufinanciranju preventivnih projekata. Puno radimo i sa gradom Zagrebom i to kroz Vijeće za prevenciju, tako da je i naša orijentacija što više preventivno i proaktivno djelovati, što zaista u konačnici donosi rezultate”, dodao je Rašić.

Naglasio je kako se zasad ne osjećaju posljedice migrantske krize, jer rute najvećim dijelom zaobilaze područje oko glavnog grada, a bliska suradnja sa susjednim županijama jamči pravovremenost reagiranja na moguće nove okolnosti.

Komentiraj