IZ VLADE: Zaustavlja se prodaja državne imovine – obećalna pomoć osječkoj bolnici

Podijelite članak

vlada, tihomir orešković

Na samom početku zasjedanja tehničke Vlade premijer Tihomir Orešković najavio je da će naći načina da pomognu bolnici u Osijeku koja je pretrpjela višemilijunsku štetu zbog nevremena.

Ministar Marić je rekao da je dobar dio štete pod osiguranjem, ali ipak ne sve: “Želim jasno reći da ćemo kao Vlada pomoći jer je stanje vrlo teško…Sigurno da ćemo učiniti sve što možemo kako bi se ova šteta sanirala čim prije i čim efikasnije”, rekao je, a prenosi Media servis.

U situaciji opće besparice zadužuje se Vlada na domaćem tržištu, a istodobno su prihvatili prijedloge za zaduživanje 6 gradova, kao i dopunu odluke o suglasnosti zaduženje Varaždina. Odobrena su i sredstva Hrvatskom olimpijskom i paraolimpijskom odboru za nastup sportaša u Rio de Janeiru 2016., a na teret Proračunskih zaliha.

Inače, financijska sredstva za ova dva odbora osiguravaju se unutar financijskog plana Ministarstva znanosti i sporta iz izvora financiranja od prihoda od igara na sreću.

“Raspoloživa sredstva iz ovog izvora financiranja ovisi o dinamici naplate prihoda igara na sreću. S obzirom da nema dovoljno uplaćenih sredstava, odborima nedostaje dio sredstava za troškove pripreme sportaša i troškove sudjelovanje hrvatske delegacije na olimpijskim i paraolimpijskim igrama”, rekao je Marić.

Vlada se složila s odlukom o isplati trećine neto dobiti, odnosno 12,3 milijuna kuna, Fonda hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji za prošlu godinu. Resorni ministar Tomo Medved izvijestio je da je Upravni odbor Fonda odlučio da se novac iskoristi za stipendiranje.

“Na taj način će djeca članova obitelja smrtno stradalog, zatočenog ili nestalog hrvatskog branitelja i djeca hrvatskih ratnih vojnih invalida iz Domovinskog rata i dragovoljaca iz Domovinskog rata dobiti stipendije za srednjoškolsko obrazovanje i studiranje na fakultetu”, rekao je Medved.

Vlada je i otvorila vrata ulasku Crne Gore u NATO savez. Inoministar Kovač.

“Republika Hrvatska snažno podržava daljnje proširenje NATO saveza čime izravno jača i vlastitu nacionalnu sigurnost. Osbito podržavamo članstvo Crne Gore u NATO savezu jer će doprinjeti daljenjem jačanju sigurnosti i stabilnosti u jugoistočnoj Europi”, istaknuo je Kovač.

Komentiraj