I ZNANOST DOKAZALA: “Prženje” u solariju donosi ozbiljne opasnosti – i rak kože!

Podijelite članak

solarij

Trendovi i poimanje ljepote stalno se mijenjaju. Prije nekoliko stotina godina lijepom se smatrala blijeda i svijetla put, koja je bila znak bogatstva i zdravlja.

U antičko doba Grkinje su se klonile sunca te su primjenom različitih biljaka i postupaka dodatno posvjetljivale kožu.

Međutim, danas se u većini zapadnih zemalja lijepom smatra preplanula put.

Takav izgled, po mišljenju zapadnjaka, ukazuje na zdravlje te na ispunjen i zanimljiv život, a samim time i na bogatstvo.

Stoga se mnogi izlažu umjetnim zračenjima u solarijima samo kako bi postigli preplanuli izgled.

No brojna su istraživanja pokazala da su solariji izuzetno opasni za zdravlje. Oni povećavaju rizik za obolijevanje od raka kože, a ozbiljnost situacije potvrđuje i termin tanoreksija (engl. tanorexia) koji označava ovisnost o solariju, sunčanju i preplanulom tenu.

Koža u solariju ubrzano stari

Solariji, uređaji za sunčanje koji su se prvi put pojavili prije više desetljeća, emitiraju ultraljubičaste (UV) zrake. I UVA i UVB zrake su štetne jer djeluju na sve slojeve kože – na površinske i na dubinske.

Solarij najčešće koriste mlađe žene i tinejdžerice, od kojih je nekima preplanuli ten postao opsesija. No svakodnevni odlazak u solarij ozbiljno ugrožava zdravlje.

Budući da solariji omogućuju preplanuli izgled, trebamo se zapitati što preplanulost znači za našu kožu.

Bez obzira na to je li rezultat izlaganja prirodnom suncu ili umjetnim zrakama, preplanulost je znak oštećenja kože. Kako uopće oštećenu kožu, koja uz to ubrzano stari, možemo smatrati lijepom?!

Vodeće zdravstvene organizacije, poput zaklade The Skin Cancer Foundation, Svjetske zdravstvene organizacije i Zaklade za istraživanje melanoma, već dulji niz godina upozoravaju na opasnosti solarija i njihovu dokazanu povezanost s rakom kože.

Provedena su brojna istraživanja među oboljelima, koja su potvrdila njihovu štetnost. Utvrđeno je da korištenje solarija prije tridesete godine povećava rizik od melanoma za čak 75%!

Iako je industrija solarija izuzetno jaka i godišnje zarađuje oko 5 milijardi dolara, brojne su američke države poput Kalifornije, Teksasa i New Yorka  maloljetnim osobama zakonski zabranile korištenje solarija.

Svoje zakone dodatno su postrožile i druge zemlje, poput Francuske i Brazila. Svijest o štetnosti solarija je porasla, iako ne dovoljno jer se oni i dalje koriste, piše Alternativa za Vas.

Opasnosti solarija

Upotreba solarija i pretjerano sunčanje mogu uzrokovati brojne bolesti i oštećenja.

Učestala upotreba solarija dovodi do: raka kože, očnih bolesti, ubrzanog starenja i oslabljenog imuniteta.

Rak kože: Kada je koža izložena ultraljubičastim zrakama, tijelo aktivira obrambene mehanizme koji je štite. Međutim, ne popravljaju svi enzimi oštećenja na koži – neki od njih povećavaju rizik od raka kože.

Prema istraživanjima organizacije The Skin Cancer Foundation, samo jedna ozbiljna opeklina tijekom djetinjstva ili više njih tijekom života udvostručuju rizik za obolijevanje od raka kože.

Očne bolesti: Ultraljubičaste zrake ne djeluju samo na kožu nego i na oči.

One mogu uzrokovati tumor na oku, fotokeratitis, fotokonjunktivitis, upalu rožnice i konjunktivitis. Također, zbog izloženosti ultraljubičastim zrakama mogu se razviti siva mrena i druga opasna oštećenja oka.

Ubrzano starenje: Sunčanje i opekline uzrokuju prerano starenje kože. Ultraljubičaste zrake djeluju na sve slojeve kože i uzrokuju bore, pigmentacije i oštećenja na koži.

Oslabljen imunitet: Solarij loše djeluje na cijeli organizam. Izlaganjem kože njegovim zrakama imunitet  slabi te organizam postaje podložniji različitim bolestima.

Ostali zdravstveni problemi: Ako i dalje posjećujete solarije osobito biste trebali paziti na kvalitetu, standard i higijenu vašeg salona ljepote.

U solarijima u kojima se ne primjenjuju najviši standardi higijene možete dobiti različite spolne bolesti, infekcije kože i upale.

Znanstvena istraživanja potvrđuju štetnost solarija

Kako bi se ostvarila što veća zarada, proširila su se dva mita o solarijima:

1.    Solariji su manje štetni od sunca.
2.    Primjenom solarija opskrbljujemo organizam vitaminom D.

Međutim, znanstvena istraživanja dokazala su upravo suprotno.  Ako uspoređujemo učinke izlaganja suncu s primjenom solarija, solariji su zaista štetniji.

Ultraljubičaste zrake u solariju imaju jači intenzitet zračenja i opasnije su u usporedbi sa suncem. No, važno je naglasiti da je pretjerano izlaganje UV zrakama štetno u bilo kojem obliku te kožu trebamo štititi od njihovih negativnih učinaka.

Ipak, ne smijemo zaboraviti činjenicu da umjereni boravak na prirodnom suncu osigurava našem tijelu prijeko potrebne doze vitamina D.

Neki tvrde da su solariji zdravi jer pružaju tijelu vitamin D, no to je potpuno netočno. Znanstvena su istraživanja pokazala da korištenje solarija oštećuje DNK u stanicama kože. Oko 90% svih slučajeva melanoma izazvano je ultraljubičastim zračenjem.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) proglasila je solarije kancerogenima te je njihovu štetnost usporedila s izlaganjem plutoniju i određenim vrstama radija.

Istinita svjedočanstva i šokantni podaci osvijestili su neke od ljubitelja solarija, no dokle god postoje solariji, konačni cilj nije postignut.

Ako i dalje redovito posjećujete solarij trebate se zapitati jesu li vam trenutačni trendovi važniji od vlastitog zdravlja i koju ste cijenu spremni platiti samo zato da biste izgledali preplanulo ili, kad je riječ o efektima solarija, „sprženo“.

Komentiraj