I DALJE RAZJEDINJENO: SNV i Savez antifašista danas na komemoraciji u Jasenovcu

Podijelite članak

JOŠ JEDNA KOMEMORACIJA: Milanović, civilni sektor i Antifašisti danas u Jasenovcu

Danas će komemoraciju u znak sjećanja na žrtve ustaškog logora Jasenovac održati Srpsko narodno vijeće i Savez antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske.

U Hrvatskoj se i ove godine nastavila tradicija odvojenih obilježavanja i odavanja počasti žrtvama koje su bile dio jasenovačkog logora.Predstavnici židovskih, srpskih i antifašističkih organizacija treću godinu zaredom ne sudjeluju u službenoj državnoj komemoraciji, koja je najavljena za sutra, na samu godišnjicu proboja logoraša iz Jasenovca, a kojeg je preživjelo njih 54-ero. Židovske zajednice već su održale komemoraciju prošle nedjelje.

Razlozi onih koji ne žele na službenu komemoraciju su isti kao i prošle godine – smatraju da vlasti ne reagiraju na isticanje ustaških simbola, da se relativizira ustaške zločine, a uklanja antifašistička spomenička baština. Saborski zastupnik romske manjine, Veljko Kajtazi, najavio da će sudjelovati na obje komemoracije. Evo što je o podjelama prije nekoliko dana rekao premijer Andrej Plenković.

Jučer je u Jasenovcu bila i predsjednica Kolinda Grabar – Kitarović. Predsjednica je i 2015. godine sama bez prethodne najave otišla u Jasenovac, godinu dana nakon toga nije otišla niti u Jasenovac niti na Bleiburg, objasnivši da neće sudjelovati u ideološkim podjelama društva, a prošle je godine poslala izaslanstvo, koje će i ove godine nazočiti sutrašnjoj službenoj komemoraciji.

Komentiraj