GORDAN MARAS: Jedino ako se suprotstavimo nasilju u Saboru oporba može do riječi

Podijelite članak

maras

Nakon jučerašnjeg predsjedanja saborskom raspravom Željka Reinera, u kojoj je oporba zaradila znatno više opomena i oduzimanja riječi od vladajućih, SDP-ovci su zatražili mišljenje Odbora za Ustav.

Izvor: Media servis

Tijekom jučerašnje rasprave o Državnom inspektoratu, SDP-ovcu Gordanu Marasu oduzeto je pravo govora do kraja sjednice, a oporba je po običaju zaradila znatno više opomena od vladajućih. SDP-ovac Saša Đujić zatražio je mišljenje Odbora za Ustav kako bi se utvrdilo je li i Željko Reiner kršio Poslovnik.

“Ja priznajem da ponekad striktno tumačim Poslovnik. Ali kad ga pokušam tumačiti ležernije, onda on sam kaže da ga previše ležerno tumačim. Nikad zadovoljni. Ne reagiram na prvu loptu. Ja ću se i dalje nastojati ponašati jednako prema svima”, rekao je Reiner.

“Kad ja zloupotrijebim Poslovnik, nemam problem s tim i svjesno ga zloupotrijebim kao i svi da bih mogao replicirati kada više nemam tu mogućnost i zaslužujem opomenu. A vi ste meni dali drugu opomenu s oduzimanjem riječi suprotno Poslovniku jer sam vam rekao da kolegi Šukeru niste dali opomenu, a trebali ste”, izjavio je Đujić.

U mišljenje je uvršteno da je nužno nepristrano i na jednak način na sve zastupnike primjenjivati odredbe Poslovnika koje se odnose na oduzimanje riječi. Đujić i Maras nisu zadovoljni.

“Nije to stvar striktnog, nego nedosljednog i nevaljanog načina tumačenja Poslovnika. On danas govori ‘ja to vidim na ovaj način’, a jučer tako nije vidio”, rekao je Đujuć.

“Ako nema normalnog vođenja i jasnih pravila i ako vrijedi navijanje i različiti kriteriji za opoziciju i vladajuće, normalno da se događaju takve situacije. Isključiva je odgovornost predsjednika Sabora Jandrokovića i najčešće potpredsjednika Reinera. Probajte shvatiti da opozicijski zastupnici nemaju mogućnost izboriti se da govore ako se ne suprotstave takvom parlamentarnom nasilju”, istaknuo je Maras.

Komentiraj