DAVOR BERNARDIĆ: Nismo čuli što Živi zid misli o antifašizmu, Crkvi, pobačaju, onima koji su drugačiji

Podijelite članak

davor bernardić

U Jasenovcu će iduće godine biti jedna kolona sjećanja i jedna komemoracija samo ako SDP u međuvremenu dođe na vlast, rekao je predsjednik SDP-a Davor Bernardić.

Piše: Media servis/Redakcija

Sabor ne bi trebao biti pokrovitelj događanja u Bleiburgu, ali s obzirom na ovu vladajuću većinu to je teško očekivati, rekao je Bernardić u intervjuu za Hrvatski radio.

“Prije svega treba reći da je dugo godina Bleiburg bio poligon za promicanje propalih nazadnjačkih i fašističkih ideologija, a to su napokon prepoznale austrijske vlasti. Tužno je da se stradanje pojedinaca koristi za veličanje ustaškog pokreta, dakle fašizma. To je tužno”, poručio je Bernardić.

Govoreći o referendumskoj inicijativi za izmjene izbornog zakonodavstva Bernardić je ocijenio da se radi o pokušaju jačanja desnice, ali da on neće dopustiti smanjivanje Ustavom zajamčenih prava nacionalnih manjina.

Bernardić je ponovio da se zalažu za reviziju Vatikanskih ugovora i to zbog racionalnijeg trošenja javnog novca čime bi se svakom djetetu mogli osigurati besplatni udžbenici.

“Naravno ako me pitate podržavam li osobno vjeronauk u školama, ne podržavam. Mislim da vjeronauk treba biti u Crkvi, ali to je pitanje koje tek dolazi na dnevni red”, istaknuo je Bernardić.

Osvrnuo se i na Živi zid, stranku koja ih po nekima sustiže: “Živi Zid je nastao kao protestna stranka. Jučer smo s njihovog kongresa čuli raznorazne poruke, primjerice Sinčić kaže da neće u koaliciju s HDZ-om, ali je zato predstavio kao jednog od potencijalnih ministara demografa Šterca koji je HDZ-ovac. Nismo, međutim, čuli njihov stav oko antifašizma, o borbi protiv nasilja nad ženama, jer nismo čuli njihov stav oko ratifikacije Istanbulske konvencije, nismo čuli niti njihov stav o reviziji Vatikanskih ugovora, o odnosu s Crkvom, njihov stav o vjeronauku, pobačaju… Ne zna se, ističe, ni njihov stav o onima koji su drugačiji po vjerskoj ili nacionalnoj osnovi, a još manje se zna što misle o LGBT zajednici.

O prijedlogu Živog zida da se izađe iz EU je rekao: “To bi dovelo do velike inflacije, ugrožene bi bile plaće, ušteđevine, mirovine… Najava izlaska Hrvatske iz EU samo bi ubrzala iseljavanje”.

 

Komentiraj