CROBAROMETAR: HDZ i dalje pada – jedino Živi zid raste i prijeti SDP-u

Podijelite članak

plenković, bernardić, sinčić

Najnovije istraživanje Crobarometar za svibanj pokazuje daljnji pad HDZ-a, ali i rast Živog zida koji je sve bliže SDP-u.

Za HDZ bi u ovom trenutku glasovalo 26,6 posto birača, a 6. mjesec stranka gubi potporu i trenutačno je najlošija od izbora, javlja Dnevnik Nove TV.

SDP je na 18,2 posto potpore. Nakon 4 mjeseca zaustavili su pad. Živom zidu raste potpora birača već 10. mjesec za redom, a u svibnju su na 14,5 posto. Razlika između Živog zida i SDP-a je najmanja od kada ta stranka postoji. Zapravo, njihova je razlika unutar statističke pogreške od 3,6 posto. MOST je postojan na 7,7 posto.

Pametno je peta stranka s 3,7 posto potpore birača, potom je HSS s 3,6 posto, a stranka Milana Bandića ims 3,5 posto. HSU ims 2,4 posto, IDS je na 2,1 posto, HNS 1,4 posto, a stranka Brune Esih može računati s potporom od 1,1 posto.

Rezultati pokazuju da građani sve manje vjeruju Vladi – 63 posto građana ih ne podupire i taj broj raste već četvrti mjesec zaredom, a samo 25 posto birača podupire Vladine politike, a njih 12 posto ne zna.

Da zemlja ide u pogrešnom smjeru misli 72 posto građana, a samo 19 posto građana misli da Hrvatska ide u dobrom smjeru, a njih 9 posto ne zna.

Da Vlada ne može riješiti probleme misli 70 posto građana, 24 posto misli pak da hoće, a njih 6 posto ne zna. Još uvijek 55 posto birača HDZ-a misli da Vlada uspješno može riješiti probleme u kojima se nalazi zemlja.

Da će koalicija opstati misli 71 posto građana, a samo njih 20 posto misli da ćemo na izbore i prije. Ne zna njih 9 posto. I ma koliko oporba traži izbore, birači tih stranaka većinom smatraju da će Vlada opstati do kraja. Misli to 67 posto birača SDP-a, 73 posto birača Mosta i 78 posto birača Živog zida.

Komentiraj